четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПолзата от кърменето била силно преувеличена

Ползата от кърменето била силно преувеличена

Кърменето не е по-добро от изкуственото хранене при кърмачетата с оглед здравето на бебето. Това заяви Синтия Колен от Държавния университет на Охайо. Непрекъснатото изтъкване на невероятните ползи от кърменето е мит, допълва тя. Сравнение на здравословното състояние на бебета, хранени от майчината гръд и на други, пили мляко от бутилка, показало, че здравето им принципно не се отличава.

Много жени не могат да кърмят по медицински причини

Други проучвания не са сравнявали деца от едно и също семейство, така че върху здравето им биха могли да окажат влияние и други фактори. Д-р Колен пояснява, че не иска да разруши традиционната представа за необходимостта от кърмене. Много жени обаче не могат да направят това за децата си поради различни медицински причини. Впоследствие те са измъчвани от чувство за вина, а това е неправилно, казва тя. Обявява за лъжливи онези рекламни кампании, които приписват на кърменето защита от множество най-различни болести. Световната здравна организация препоръчва децата да се кърмят до към шестия месец. Твърди се, че това предпазва децата от затлъстяване, астма, алергии и диабет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Всяко второ бебе у нас с риск за анемия
Готовата бебешка храна дава половината от полезните вещества на домашната
Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни
Как да разпознаем дали температурата при децата е опасна

Според д-р Колен това не съответства на реалността – хранените изкуствено бебета били толкова здрави, колкото и кърмените. Това се отнасяло и до риска от затлъстяване и до успеваемостта в училище. Заедно с екип колеги тя анализирала здравето на 8327 деца. От тях 918 били братя и сестри, специално подбрани, защото едното дете било кърмено, а другото – хранено изкуствено. Анализът на общата група (8327 деца) показал, че при сравнението всички кърмени деца били с по-добро тегло, по-добри оценки в училище и ниски показатели за наднормено тегло. Когато учените съпоставили братята и сестрите, които били хранени различно като кърмачета, то станало ясно, че няма никаква забележима разлика в тяхното здраве и успеваемост.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -