четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха мъжка ДНК в мозъка на жени, пази от алцхаймер

Откриха мъжка ДНК в мозъка на жени, пази от алцхаймер

Изненадващо учени откриха, че в мозъка на много жени има мъжка ДНК. Те се натъкнали на генетичен материал, характерен единствено за мъжката хромозома Y. Разбра се, че вероятно става дума за ембрионални клетки от синовете на жените, които са мигрирали по време на бременността чак до главата и са се установили там. По-любопитното е, че тези клетки биха могли да предпазват от болестта на Алцхаймер.

По време на бременността майката и ембрионът си разменят не само хранителни вещества, но и клетки. В кръвта на жени, както и в някои органи като костите и сърцето, са откривани клетки от ембриона години след раждането. Те вероятно остават там цял живот. Тези тъкани съдържат две ДНК – на майката и на фетуса, а явлението се нарича микрохимеризъм. Ако майката е бременна с момче, в органите й  попада мъжка ДНК. Вероятно същото става и при износването на момиче, но за изследователите в този случай е много по-трудно да различат ДНК на майката и дъщерята.

Феноменът на микрохимеризма е изучаван отдавна

Според учените ефектът от него има две страни. При предишни изследвания е установено, че той подпомога зарастването на наранени тъкани или предпазва от определени видове рак като рака на гърдата. В същото време обаче се свързва с някои автоимунни заболявания и с развитието на някои тумори като този на дебелото черво.

Могат ли обаче всички органи да приемат клетки? При мишкиге те са били откривани в мозъка, преминавайки естествените му бариери, които предпазват сивото вещество от токсични нашественици. При жените обаче мъжка ДНК никога не бе откривана в мозъка, преди това да направят за първи път учените от Центъра за ракови изследвания „Фред Хъчинсън“ в Сиатъл. Тяхното проучване е публикувано в сп. PLos One.

Учените направили аутопсия на мозъка на 59 жени

Точната им задача не била точно тази. Те искали да установят връзка между броя на бременностите и риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Направили аутопсия на мозъка на 59 жени, починали на възраст между 32 и 101 години. Решили да проверят за наличие на ембрионални клетки в централния орган на нервната система, като по този начин потърсят зависимостта с невродегенерацията. Искали да надникнат в мозъка, защото до този момент не се знаело дали наистина клетки от ембриона могат да достигнат до него. Предполага се, че по време на бременността бариерите на мозъка стават по-пропускливи. Смята се също, че дори бременност, която не е завършила с раждане на син, а с аборт или помятане, води до микрохимеризъм.

Проучванията показалали, че 33 от жените развили болестта на Алцхаймер, а други 26 нямали накакви признаци на деменция. Именно при последните концентрацията на мъжката ДНК била най-висока. Което води до заключението, че тя вероятно има предпазни функции. Учените имат и своя теория защо е така. Те смятат, че чуждата ДНК подобрява способността на имунната система на майката да открива и да разрушава антителата. „Причината е, че оставащите в организма след бременността клетки са наполовина генетично различни, те имат още едно „малко прозорче“, през което съзират антигените т.е. зловредните клетки или онези, които са на път да станат зловредни“, казва д-р Нелсън.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -