четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОперираха успешно мъж, който по всички правила на медицината трябва да е...

Оперираха успешно мъж, който по всички правила на медицината трябва да е покойник

В болница „Света Анна“ в София оперираха сърцето на 71-годишен мъж, който по всички правила на медицината би трябвало да е покойник отдавна. Лекарите обявиха пациента за медицинско чудо, за което повечето колеги четат в учебниците. На всичкото отгоре интервенцията минала успешно и сега Мехмед е изписан напълно възстановен. Уникалната сърдечна операция е извършена от проф. Владимир Данов (на снимката), началник на Клиниката по кардиохирургия.

Ето каква е историята. Лекарите откриват сърдечна аномалия при 71-годишния Мехмед още когато той е в детска възраст. Впоследствие се установява увреждане и на трите клапи, като при едната е налице вроден порок. Поради изменения кръвоток през нея се стига до неколкоратното увеличение на белодрбната артерия. В онези години лекарите му дават най-много 20 години живот. Затова Мехмед изумява всички, след като достига достолепна възраст. Дълголетието на такива пациенти се води медицински феномен.

„В ежедневната си дейност такива пациенти са застрашени, защото може да се получи разкъсване на белодробната артерия и внезапна смърт”, коментира проф. Владимир Данов. Операцията не не била никак лека, продължила 4 часа. Сърцето на Мехмед било изключено от кръвообращението за 90 минути (кръвообращението е поето от машина сърце-бял дроб). През това време проф. Данов и екипът му успели да коригират и трите увредни клапи и белодорбната артерия беше реконструирана до нормални размери.

Проф. д-р Владимир Данов, д.м. е един от малкото практикуващи хирурзи с професорска титла. Нещо повече – той е и най-младият професор в УМБАЛ „Св. Анна“, а Клиниката по кардиохирургия е една от най-елитните в страната, отбелязват от болницата. Клиниката започва плановата си оперативна дейност през 2008 г. и годишно в нея се провеждат над 500 сърдечни операции, съчетаващи цялостния спектър на световната кардиохирургия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -