четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОперираха успешно бебе с рядък дефект на окото - колобома

Оперираха успешно бебе с рядък дефект на окото – колобома

Офталмозите на МБАЛ “Света София“  оперираха 7-месечно бебе с рядък дефект на окото и така успяха да запазят зрението му.

Още при раждането се установило, че момиченцето има сериозен проблем със зрителния орган. По-голямата част от левия клепач липсва. Това състояние е  известно в медицината като колобома.  Колобомата на очите се дължи на ембрионален дефект и може да бъде установена по време на бременността, ако бременната бъде прегледана с ехографите ново поколение. В конкретният случай обаче дефектът е установен едва при раждането.

Родителите започнали да обикалят по лекари. Провели серия от консултации, изследвания  и наблюдение. Специалистите посъветвали майката да изчака, докато детето стане на няколко месеца. Това би позволило операцията да се извърши под пълна упойка без допълнителни рискове.

След операцията детето може свободно да отваря и затваря клепачи

“Пълната упойка е изключително предизвикателство заради крехката възраст на детето.  Анестезиологът д-р Георги Данаилов се справи безупречно“, коментира д-р Мария Михайлова, специалист по очни болести, пластична и естетична хирургия на лицето, която работи във Франция. Тя участвала в сложната операция заедно с началника на клиниката по офталмология доц. Христина Благоева. Интервенцията е извършена на 17 юни в МБАЛ “Света София“. На 26 юни 2017 г. на детето е направен контролен преглед.

Момиченцето вече свободно може да отваря и затваря клепачи. Това е от изключително значение. Ако подобен дефект не се оперира, рано или късно се стига до изсъхване на роговицата. Последиците са инфектиране, загрубяване и загуба на зрението, коментира доц. Благоева.

От МБАЛ “Света София“ припомнят, че преди  години там беше успешно оперирано друго бебе с рядък дефект – тумор на орбитата на окото. То също било на 7 месеца, когато се провела операцията.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -