четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНова версия: токсин причинява множествената склероза

Нова версия: токсин причинява множествената склероза

Множествената склероза може да бъде предизвикана от токсин, отделян от разпространена бактерия, която се съдържа в хранителните продукти, предаде Daily Mail. Авторите на откритието се позовават на теория, която говори за това, че именно епсилон-токсинът предизвиква неврологично разстройство от автоимунен характер.

При множествената склероза организмът атакува погрешно миелинът – обвивката на нервите. Тази имунна атака уврежда главния и гръбначния мозък, а нервните сигнали не могат да се предават нормално. Досега учените гадаят какво е това, което отключва автоагресията на отбранителните сили. Токсинът може да е обяснението. Разбира се, процесът е по-сложен, роля имат генетичните и други външни фактори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проучване откри връзка между множествената склероза и хапчето антибебе
Ваксина против туберкулоза пази от множествена склероза
Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система
Вируси могат да отключат множествена склероза

Множествената склероза се характеризира с пробива на хематоенцефаличната бариера и демиелинизация. Токсинът има точно този ефект – пробива тази бариера и убива клетките, които произвеждат миелин – олигодендроцитите. Същите клетки загиват и при множествената склероза. Освен това токсинът действа върху клетките на менингеалните кръвоносните съдове на ретината и клетките, свързани с характерното възпаление при множествена склероза.

Токсинът от някои щамове на Clostridium perfringens причинява хранително отравяне. Наскоро учените открили у 21-годишна жена с признаци на множествена склероза патоген C. perfringens тип B, който отделя епсилон токсин. Любопитното е, че досега се е смятало, че този щам не заразява хората. Токсинът се насочва към ендотелните клетки, невроните и олигодендроцитите, менингеалните клетки. Това обяснява менингеалното възпаление и разрушаването на мозъчната кора, характерни за множествената склероза.

Учените изследвали проби от храни за наличието на C. perfringens и нейният токсин. От 37 проби в 13,5% са намерени бактериите и почти в 3% – въпросния токсин. Разработването на неутрализиращи антитела или специални ваксини ще спре прогресирането на болестта и дори да се предотврати отключването й.

Източник: Daily Mail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -