петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе външният вид, а миризмата решава избора на сексуален партньор

Не външният вид, а миризмата решава избора на сексуален партньор

Някои хора харчат страшно много пари, за да поддържат външния си вид. Вярват, че така по-лесно ще намерят атрактивни партньори. Всъщност решението да бъдем с някого се взема подсъзнателно и външният вид влияе само донякъде. Това заяви невробиологът Ерик Хазелинтин, цитиран от РИА Новости.

С научни методи той доказва, че хората си избират сексуален партньор интуитивно – анализират неговата телесна миризма, а след това и състава на слюнката му. Природата е надарила организма ни с невероятни качества. Човек прави сложен анализ на имунната система на другия и може да прецени здравето му, без изобщо да осъзнава това.  

Сексуалното привличане се определя от телесната миризма

В първия момент за преценката дали харесваме някого има значение симетрията на тялото и на човека. Тези външни качества се възприемат като знак за здраве и „добри“ гени. Решаваща за избора ни обаче е… естествената телесна миризма, категоричен е Хазелинтин.

Ето как той доказал тезата си. На група жени били показани снимки на мъже, които те виждали за първи път. След това им дали да подушат и тениските на същите тези мъже. Оказало се, че без да виждат собственика на блузата пред себе си, дамите се насочвали подсъзнателно към мъжете с най-симетрични лица.

Вижте още: Сексът действа срещу камъни в бъбреците

Още по-любопитно е обяснението на експертите. По думите им човек е възможно да разбере само по телесната миризма дали потенциалният партньор е болен, а също и да разкрие някои характеристики на неговия характер.

 

Много важна е първата целувка

Рецепторите в устата са в състояние да открият основните комплекси на хистологичната съвместимост по химическият състав на слюнката. Така мозъкът проверява доколко имунната система на сексуалния партньор се отличава от собствената. Именно различието на двете имунни системи дава най-голяма гаранция, че децата на двойката ще бъдат по-устойчиви на болести.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -