четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе пиете достатъчно вода? Идва циститът

Не пиете достатъчно вода? Идва циститът

Ако човек приема недостатъчни количества вода, то рискът от инфекции и цистит на пикочните пътища нараства, особено при жените. При тях така или иначе той е близо осем пъти по-висок. Жените боледуват от цистит по-често, тъй като те имат по-къси пикочни пътища и бактериите по-лесно проникват в тях.

Статистиката сочи, че около 15% от жените всяка година се сблъскват с цистит, пише Health India. Причината за него е възпаление на пикочния мехур поради инфекция. Спохожда най-често жените с туберкулоза, диабет, бременните и сексуално активните. Диагнозата се поставя след анализ на урина. Пациентите обикновено се оплакват от болка и кръв в урината. Ако не се лекува, инфекцията може да стигне до бъбреците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дюлята помага при цистит, гони и мрачните мисли
Какви изследвания са необходими при уроинфекции
Подходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

Лекарите настояват да се обърне внимание не само на лечението, но и на профилактиката на болестта. Бременната по-добре да се откаже от напитки с висока киселинност като кафе или портокалов сок . Те дразнят пикочния мехур. Ако една жена не пие достатъчно вода и пикочния мехур остава празен за дълго време, това създава благоприятни условия за развитие на бактерии.

На ден трябва да се пият най-малко 12 чаши вода, добавят специалистите. Ако има предразположение към инфекции, трябва да се прави редовно профилактичен преглед – на всеки 3-6 месеца. Спазването на добра лична хигиена трябва да се придружава от редовно почистване на ваната и тоалетната.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -