петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМикровълновата прави чая три пъти по-полезен

Микровълновата прави чая три пъти по-полезен

Ако черният или зелен чай се загрява допълнително в микровълновата, той е три пъти по-полезен от този, който само се залива с гореща вода. В това е убеден ученият от Нов Южен Уелс д-р Куан Уонг, цитиран от радио ABC в Сидни.  Той твърди, че неговият метод за приготвяне на освежаващата напитка я прави много по-полезна. Изследването на лекаря показало, че така се активират 80% от кофеина, танина (вид амино киселина) и полифенолите (вид антиоксиданти).

Ето съветите на д-р Уонг за приготвяне на чай:

  • Залейте пакетчето с гореща вода
  • Загрейте чашата в микровълновата в продължение на 30 секунди
  • Оставете пакетчето да престои във водата още една минута.

Така чаените листа отдават максимално количество антиоксиданти и други полезни съставки. В същото време напитката остава с оптимален вкус. Според експерта една чаша чай, приготвена в микровълнова фурна, се равнява по полезни свойства на три чаши чай, запарени само с вряща вода. Методът му може да се прилага и при всякакви други чайове – от билки или от насипни листа на черен или зелен чай, не само при тези в пакетче.

Д-р Уонг дава и други любопитни съвети. Според него хората могат да увеличат хранителната стойност на това, което изяждат, ако не изхвърляйте кори, семена и други смятани за отпадни елементи. Например при лимоните и ябълките. Той открил, че загряване в продължение на пет минути при 480 вата в микровълновата на кюспе от лимон – остатъците, след като се изцеди сока, активира редица полезни вещества.  Става дума за феноли, флавоноиди, проантоцианини и общата антиоксидантна активност.

Същото важи и за люспата на орехите от макадамия. Австралия е един от основните производители на тези орехи в света. При обработката им обаче люспата се изхвърля. Според д-р Уонг тя съдържа висока концентрация на фенолни съединения, които притежават противоракови свойства. Предпазват от сърдечносъдови заболявания и оксидативен стрес. Затова може да намери ново приложение.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -