четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛупусът често имитира бъбречни и сърдечни заболявания

Лупусът често имитира бъбречни и сърдечни заболявания

Лупусът е рядко срещан и принадлежи към групата на ревматичните заболявания. Затова лекари и пациенти се заеха да припомнят на обществото за него в Световния ден за информираност за това автоимунно заболяване. Никой не е застрахован от лупус, от него са засегнати и известни певци като Сийл, Лейди Гага, Тони Бракстън, Пола Абдул, Селена Гомес и вече покойният Майкъл Джексън.

Миглена Иванова обясни, че неслучайно лупусът е наречен „Великият имитатор”. Това системно автоимунно заболяване може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. „Обикновено първите симптоми са болки в мускулите и ставите, висока температура, кашлица и тогава започва безсмислено изписване на антибиотик. Но болките продължават, придружени от хронична умора, понякога от косопад и обриви по кожата. Малко са лекарите, които биха свързали всички тези симптоми, за да стигнат до диагнозата лупус. Затова диагнозата се забавя с години. Аз чаках близо 5 г., докато разбера, че имам лупус, като един месец дори живях и с ужаса от диагнозата рак на бъбрека”, сподели Миглена Иванова, която е журналист и от години живее с лупус.

„Късното поставяне на диагнозата е проблем при всички ревматични заболявания, заяви Боряна Ботева (на снимката вдясно) от Организацията на пациентите с това заболяване. По данни от европейски изследвания диагностицирането на болестта на Бехтерев се забавя средно с 10 години, ревматоидния артрит – с 2 г., лупуса – от 6 до 10 г., псориатичния артрит – с 5 г. Това е огромен проблем за хората с ревматични заболявания, защото липсата на навременно и адекватно лечение води до тяхната инвалидизация. Когато обаче се лекуват навреме, изобщо не се стига до инвалидност или тя се отлага далеч във времето.”

Доц. Божидар Ивков (на снимката вляво), който е с болест на Бехтерев, опроверга мита, че ревматичните заболявания засягат само хора в третата възраст. „Това са заболявания на хора във всякаква възраст, обикновено в активна възраст, дори и деца, което прави още по-тежък социалния проблем. Жестоко е, че близо 1% от децата имат ревматични заболявания. 100 000 са болните от най-честите ревматични болести. Но реално засегнатите българи са над 1 милион”, съобщи доц. Ивков.

За това как чрез движение, правилно хранене и грижа за емоционалното състояние всеки пациент с лупус и друго заболяване би могъл да се справи сам с проблема си, говори експертът по холистична медицина и инструктор по Техники за емоционална свобода Гергана Радович. „Движението раздвижва лимфата и така се изхвърлят токсините от тялото, а възпаленията намаляват. Затова трябва да се движим, дори насила. Много важна е и грижата за емоциите. Когато потискаме негативните емоции, това не разрешава психичната травма. Тя като червей се капсулова и седи в нас и в нова ситуация този червей започва да ни разяжда отвътре. Дълбоко в нас съзнанието пази старите травми. Чрез различни техники за емоционална свобода можем да се отърсим от травмиращите емоции и страха. Така ще премахнем и причината за много от автоимунните заболявания – дълбоки негативни нагласи, формирани в детството.”

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛУПУСЪТ?

Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. В България лупусът е включен в списъка с редки заболявания.
Честотата му е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на заболяването варира между 12.5 и 39 случая на 100 000 души.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА БОЛЕСТТА

Все още не са известни причините за отключването и развитието на болестта. Установено е, че болестта е генетична, но съществуват и други фактори за отключване на лупуса: слънчевата светлина, стресът, хормоналния дисбаланс, цигареният дим, някои лекарства, инфекциозни агенти и други.

НА ЛАТИНСКИ ЛУПУС ОЗНАЧАВА ВЪЛК.

Името на болестта идва от латински и означава вълк. Заради лезиите по лицето, които напомнят ухапване от вълк. Но и заради спецификата на заболяването: собствените ни антитела безжалостно атакуват здравите клетки в тялото. И понякога ги унищожават напълно.

СРЕЩА СЕ 8 ПЪТИ ПО-ЧЕСТО ПРИ ЖЕНИТЕ.

Лупусът се среща 8 пъти по-често при жените. Засяга преди всичко млади жени.
Но понякога поразява и деца, както и хора на всякаква възраст.

НАРИЧАТ ГО ВЕЛИКИЯТ ИМИТАТОР.

Симптомите на болестта са много разнообразни: силна умора, болезнени или подути стави, необяснима температура, кожни обриви. Лупусът може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност. Затова го наричат Великият имитатор.

ПОСТАВЯНЕТО НА ДИАГНОЗА ОТНЕМА СРЕДНО 6 ГОДИНИ.

Поставянето на диагноза отнема средно 6 години. Но може да стигне и до 10 години, когато много от органите вече са необратимо увредени.

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ С ЛУПУС:

Селена Гомез, Лейди Гага, Тони Бракстън, Сиил, Пола Абдул, която е и посланик за информираност за лупуса и не се страхува да говори, че страда от болестта.

ОКОНЧАТЕЛНО ИЗЛЕКУВАНЕ ОТ ЛУПУС НЯМА!

Диагнозата е доживотна. Целта е да се постигне ремисия и да бъдат предпазени органите от увреждане Лечението на лупус често изисква усилията на мултидисциплинирен екип: ревматолог, клиничен имунолог, нефролог, кардиолог, хематолог, дерматолог, невролог, ендокринолог и други. След поставянето на диагнозата лекарят и човекът с лупус съвместно трябва да разработят план за лечение, базиран върху: активност на заболяването, вид, възраст, пол, общо здравословно състояние (здравен статус), симптоми и начин на живот.

ПРОБЛЕМИ НА ХОРАТА С ЛУПУС В БЪЛГАРИЯ

Основни проблеми на хората с лупус в България са липсата на информация и
трудният достъп до специалисти, които са малко на брой и неравномерно разпределени. На практика в България такова нещо като мултидисциплинарен екип няма. Болните са принудени да ходят от кабинет на кабинет. Ако изобщо бъдат диагностицирани. Засега Здравната каса покрива 100 % само биологичната терапия за заболяването. Останалите медикаменти хората си плащат сами. Понякога доплащането стига от стотици до хиляди лв. на месец, което е непосилно за много от пациентите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -