четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане

Лекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане

Лекарствата за намаляване на високото кръвно по принцип се пият веднъж дневно. Кое време на деня обаче е най-подходящото? Според немски учени лекарствата за кръвно е най-добре да се пият вечер преди лягане. Така се постигал дори двоен положителен ефект – намалявал и рискът от диабет.

Високото кръвно и диабетът често вървят ръка за ръка. Хипертониците развиват около два пъти по-често захарна болест отколкото хора с нормални стойности на кръвното. Възможно е причината за това явление да е наднорменото тегло, което често е първопричина и за двете заболявания.

Ефектът на лекарствата за кръвно като профилактика на диабет била доказана в проучване с над 2000 пациенти хипертоници. В началото на наблюдението те нямали диабет. Половината получили наставления да вземат хапчетата си сутрин, а другите – късно вечер.

Ето и научното обяснение за двойния ефект. Много от антихипертензивните средства се целят в ренин-ангиотензин-алдостерон-системата (РААС). При това става дума за система, която управлява водно-солевия баланс в тялото и по този начин регулира кръвното. Тази система обаче е и една от най-важните, които регулират и кръвната захар в организма. Колкото по-активна е тя, толкова повече глюкоза се излъчва от черния дроб в кръвта.

Разпространените медикаменти за кръвно като ACE-блокерите, блокерите на ангиотензин-рецепторите и определени бетаблокери потискат активността на описаната по-горе система РААС. По този начин поддържат в норма не само кръвното, но и кръвната захар. Вземането на хапчетата за кръвно вечер се отразява особено положително, защото РААС е активна преди всичко вечер. Тогава ефектът от лекарствата е най-голям.

Най-ниските стойности на кръвното са нощем

При всички хора кръвното пада по време на сън с 10-15%. Тези по-ниски стойности през нощта са нормални и добри за здравето. Така кръвоносните съдове могат да се възстановят от налягането, които са по-високи през нощта. При някои хора с хипертония обаче липсва този нощен спад на кръвното. Оказва се, че пиенето на лекарствата за кръвно вечер помага този проблем да се избегне при повече хора. Сред тези доброволци в проучването, които пиели хапчето сутрин около 52% не постигали нощен спад, а при тези с вечерната доза – 32%.

При АСЕ-инхибиторите рискът от диабет падал най-много

От 2000 участници в проучването общо 171 развили диабет. Учените установили, че навикът да се вземат лекарствата за кръвно вечер намалява с 52% риска от диабет. От тази стратегия спечелили най-много пациентите, които вземали АСЕ-блокери. Техният риск за диабет паднал с 69%.

Имало и пациенти, за които времето, по което се взема хапчето, се оказвало чак такова влияние. Това се отнася за онези, чиито лекарства не влияят на ренин-ангиотензин-алдостерон-системата. Такива медикаменти са диуретичните, алфа-блокерите и калциевите антагонисти.

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -