четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекари в болница "Света Анна" спасиха родилка с белодробна тромбемболия

Лекари в болница „Света Анна“ спасиха родилка с белодробна тромбемболия

Лекарите в УМБАЛ „Св. Анна“ – София спасиха родилка с рядко усложнение – белодробна тромбемболия. Майката и детето вече са в добро състояние и се възстановяват. 41-годишната майка дължи живота си и този на бебето на екип от специалисти, в който влизат доц. Васил Велчев от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова от Клиниката по акушерство и гинекология.

Преди да се стигне до щастливата развръзка обаче състоянието на бременната в девети месец жена е било сериозно. Весела И. от София е приета в Родилно отделение на „Св. Анна“ (Окръжна болница) с тежък белодробен тромбоемболизъм.  За да се овладее кризата, специалистите предприемат спешни изследвания и реанимационни действия.

Вижте тук какво представлява белодробната тромбемболия

Още в самото начало, лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само живота на майката, но и на нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

Състоянието на пациентката е стабилизирано. На нероденото бебе също е направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставен е филтър в долна празна вена. Напредналата бременност допълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог – доц. Велчев. Причината е, че кръвоносните съдове се притискат от бременната  матка.  Самият той сподели, че в солидната  му лекарска практика, това е първи подобен случай. бебе в кузвьоз болница Света Анна

Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето. Три дни по-късно (понеделник, 29 август 2016 г.),  в Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ -София, на бял свят се появи напълно здравият Пресиян.

Снимки: УМБАЛ „Св. Анна“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -