петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛатинката е природен антибиотик и билка за имунитет

Латинката е природен антибиотик и билка за имунитет

Латинката (Tropaeolum majus ) е ценно растение, което има качествата на природен антибиотик и билка за имунитет. Вирее много добре при тукашните климатични дадености и затова е широко разпространено у нас. Съдържа много синапени масла, които имат остър вкус, но са особено ефективни срещу бактериите.

Латинката е пренесена в Европа от Южна Америка през 16-и век. В листата и цветовете й се съдържат т.нар. глюкозинолати, познати още като синапени гликозиди. Тези субстанции служат на растението, за да се пази от паразити и насекоми.

Синапените масла са подобни на тези, които се съдържат в синапа, хряна и репичките. Притежават антибактериални свойства и потискат размножаването на бактериите. Могат да се справят дори с някои видове вируси и гъбички. Латинката може да се използва с лечебна цел при цистит или при чести възпаления на околоносните кухини. Ако за целта вече е предписан антибиотик, не спирайте приема му дори да приемате допълнително и билката.

Основно приложение: при простудни заболявания

Лечебно действие: стимулира защитните сили на организма, природен антибиотик, убива гъбичките, пречиства кръвта, действа отхрачващо.

За какво се използва:

Латинката помага на имунната система и заради богатото си съдържание на витамин С. Затова е идеална за приложение при настинка. Диуретичното й действие се съчетава добре с дезинфекциращия ефект. Прави я подходяща за използване при инфекции на пикочните пътища.

Растението цъфти от юни до август. Използва се предимно в свеж вид (цветове и листа) като подправка за ястия или в салати. Семената им също може да се ядат. С красивите цветове може да се украсяват различни кулинарни творения, не само ястия, но и десерти. Те са с по-мек вкус от листата.

Листата може да се нарежат наситно в салати, да се добавят към ястия с извара, яйца, да се гарнират картофи. Може да се наръсят върху сандвич и изобщо да се слагат навсякъде, където искате свеж зелен и тръпчив вкус.

Източници: heilkraeuter.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -