петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКоварна пневмония дебне при грип, каран на крак

Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

Много млади хора се инвалидизират, тъй като карат на крак грипа и развиват асимптоматична пневмония. Това съобщи Антон Вълев, фармацевт и председател на Националната аптечна камара. Такива пациенти нямали клиничната картина на болестта, тя не се хващала на рентген и само много опитен лекар можел да постави правилната диагноза със слушалката.

На пръв поглед човекът просто е болен, но той разбира че е имал пневмония след време, когато започне да усеща болки в гърба – те са от срастванията в белия дроб, допълни Вълев. Много от младите надценяват способностите на организма си да се справи сам с белодробното заболяване и дори не ходели на лекар.

Грипът не бива да се кара на крак, както правят много хора у нас, предупреди фармацевтът. „Освен че човек е заразен за околните, вреди и на себе си. Естествено е да усещаме сънливост, организмът има нужда от покой, за да се възстанови. Нервната система трябва да се успокои, защото е най-големия консуматор. Тогава енергията отива за делене на клетки, имунен отговор, транспорт на течности и соли в огранизма“, пояснява Вълев. Когато сме болни, апетитът рязко спада. Това е така, защото за да яде, организмът също изразходва енергия. Препоръчваме повече супи, чорби, за се усвояват по-лесно и бързо полезните вещества, казва още той.

В такива състояния е задължително да се спрат сладките храни. Те подхранват директно микробната флора и пречат на имунната система да си свърши работата. Нервната система се успокоява, но това само „замазва“ картината за имунната система. „Болен ли е, човек трябва да има температура. Нужно е само да се следи тя да не се покачва много. Хора, които правят гърч от температура, могат да го правят и при 37,5 градуса. Целта не бива да е непременно да се свали температурата под тази граница“, коментира специалистът, който често разговаря с хората в аптеката си и добре познава въпросите, които ги вълнуват.

По думите му родителите имат едно важно задължение – да научат децата им да ценят натуралния вкус на храните. Малките ядат вафли и шоколади, но изобщо не обичат зеле, което обаче има противовирусни свойства. При настинка много помага фреш от зеле, моркови и листа от целина, съветва Вълев. Комбинацията е подходяща и за възрастни. Напитката вдига болните за 3 дни на крака. Целината не е манипулиран зеленчук, не я пръскали, защото е издръжлива.

Ябълката също е незаменима в сезона на настинките. Ако човекът може да яде, по-добре да консумира направо зеленчука или плода, вместо да пие сок от тях, съветва фармацевтът. В сока се съдържат витамини и минерали, но в плода има много баластни вещества. Те са незаменими за перисталтиката на червата. „Когато в дома се готви с пресни продукти, малките свикват с вкуса на супа от зеленчуци. В някои семейства всички ястия имат един и същи вкус – на универсалната подправка, която се използва навсякъде. Много полезно е и киселото мляко, но истинското, което си е кисело. Някои продукти приличат на кремчета, в тях има нишесте и всякакви други неща, но не и от важните за имунитета млечнокисели бактерии“, коментира още Вълев.

Фитотерапия за възпалено гърло

При малки деца до 2 г. не бива да се прилагат всякакви билки. Подходящи са копър и резене. Те се използват при колики, но действат добре и при кашлица. Лайката е друга полезна билка, но трябва да се внимава с количеството. За възрастен човек е подходящо не повече от 0,5 л отвара дневно. При децата количествата са доста по-малки. Фитотерапията не е пиене на чай, докато се храним – това е прием на течности.

Приемат се главно запарки. Билките се запарват в порцеланов съд, не се използват метални прибори и цедки. Дрогата се залива и се чака да изстине, едва тогава се отделя течността. Хубаво е да се пие охладена до 30-40 градуса. Горещата течност допълнително възпалява гърлото. Когато човек е болен, не бива да взема и горещ душ – веднага вдига температура. При по-големите деца и възрастните при настинка са подходящи мащерка и босилек, които съдържат етерични масла. Липов цвят и листа от къпина също помагат.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -