петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКихането е присъщо на... чувствителните хора

Кихането е присъщо на… чувствителните хора

Ако кихането не е провокирано от простуда или алергична реакция, то има различни причини, които могат да го предизвикат. Може да е признак дори на заболяване. Физиологичната функция на кихането като безусловен защитен рефлекс се свежда до отделянето на чужди частици (например прах) или слуз по дихателните пътища.

Кихането се случва при дразнене на лигавицата.

Ако обаче то се повтаря при специфични обстоятелства, и има характерни съпровождащи симптоми, то това може да е признак за някои здравословни проблеми. Ако например кихането често се наблюдава сутрин, то човекът може да е болен от вазомоторен ринит или пък страда от някое от изброените състояния
– изкривен при травма нос, затруднено дишане, нарушено самоочистване на носа
– полипи в носа
– вродена аномалия в носа, при която лигавицата му пресъхва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система
Опасни ли са полипите в носа и ухото?
Алергичната реакция била знак за здраве

Медиците също така кихането е свойствено за хора с обострени нервни реакции в по-голяма степен, отколкото у тези, чиято нервна система е по-малко възбудима. „Хора, които често кихат без осезаема причина, са по-чувствителни от тези, които кихат в сезона на настинките“, коментират експертите.

При хора, чувствителни към светлината, кихането може да започне, когато върху роговицата попадне лъч ярка светлина. „Зрителният нерв предава в мозъка сигнал за необходимост от свиване на зениците, за да се регулира попадащата върху окото светлина. Троичният нерв възприема този сигнал като импулс на раздразнение в носа и затова човекът киха“, обясняват лекарите.

Източник: MedikForum

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -