петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКасата плаща за повече изкуствени стави от догодина

Касата плаща за повече изкуствени стави от догодина

От 2013 г. здравната каса ще започне да плаща за някои импланти и консумативи, за които пациентите досега сами са покривали разходите. Това съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков на международна конференция за неравенството в здравните системи на новите членки на ЕС. Тя се организира от Националната пациентска организация.

В момента се правят разчети какви суми може да задели за целта НЗОК. За целта се използва статистика колко импланти се използвани през 2012 г. „Става въпрос за винтове, плаки, игли. Като проучвахме, се оказа, че не са толкова скъпи. Искаме да видим каква е точно тяхната бройка и ако се окаже, че на пазара цената им не е много голяма, касата няма да се превърне в амбулантен търговец и да договаря на дребно винтове, които струват 10-15 лв.“, коментира д-р Цеков.

Категорично касата ще започне да плаща за изкуствени стави, които досега не е покривала, допълни той. Всичко, което се прави в неврохирургията, също ще бъде предмет на договаряне между касата и доставчиците. Има обаче неща, които няма да можем да договорим, допълни Цеков в отговор на въпрос, че в ортопедията масово се използват титаниеви пластини и болтове, които не са по 10-15 лв, а по 700-800 лв. „Ще се опитаме да дадем достатъчно информация на пациентите кое колко струва. Бяха направени промени в закона за медицинските изделия. Там директорите на болниците бяха задължени да осигурят прозрачност в цените на консумативите. Целта беше да се спре гаражната търговия и плащанията да стават само в лечебните заведения. Предприели сме редица мерки, за да спрем това порочно явление“, каза още шефът на НЗОК.

Директорите на болници са задължени по закон да осигуряват необходимите консумативи, дори пациентът сам да доплаща. Има болници, където дори не се плаща за импланти, за които другаде искат по 1500-2000 лв. Някои лечебни заведения дори успявали да договорят по-ниски цени от тези на касата, например за изкуствени стави.

В БЛС е постъпил сигнал, че касата е пратила писмо до гоямата болница с отказ да плати раждания, хемодиализа и неонатология, защото били изчерпани. Това съобщи пък председателят на Българския лекарски съюз д- Цветан райчинов. „Ако това е вярно, нямам дума. Повече подробности ще бъдат изнесени, след като се получи пълната документация. Това какво означава? В този град да внимават да не забременяват, да не раждат. Това са абсурди“, коментира той.

БЛС нямало да приеме бюджетиране и регулация по отделна диагноза, което било абсурдно. Ако надвиши лимита по 300 пътеки, един директор на болница трябва да напише отелна молба за всяка от тях, поясни д-р Райчинов. Тези молби минавали през две инстанции в касата и евентуално тогава се разрешавало надвишаване. Лекарският съюз е подготвил конкретни и рационални предложения за промени в методиката, по която ще се плаща на болниците. Те са описани на  близо 20 страници. „Ние не сме против контрол, нека той да е ефективен и реален. Но ако касата няма административен капацитет да го осъществи, да не ощетява болниците“, допълни д-р Райчинов.

Той каза още, че касата не прави това, което трябва, а именно да събира вноските. Вместо това се ограничавали и лекарите, и пациентите, които редовно си плащат. „Не се прави нищо да се събират вноските, да се направи електронното здравеопазване, дъвчем то от 20 г. Пациентът няма да отиде да се кара с д-р Цеков, като го върнат, а ще се скара с приемащия го лекар. Но какво да му отговори той? Свършиха ми парите“, каза още той.

Събираемостта на вноските вървяла относително добре, но проблемът бил, че работещите са все по-малко поради кризата. Държавата пък внасяла едва една трета от задълженията за здраве на 4 млн. души, които тя осигурява. Цялото здравеопазване било на гърба на тези 2 млн. работещи и техните работодатели по думите на шефа на БЛС.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -