четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКакво казва за здравето жълтият, кафяв или космат език

Какво казва за здравето жълтият, кафяв или космат език

Размерът, формата и подвижността на езика издават много за здравето ни. В традиционната китайска медицина например е обичайна практика лекарят да го оглежда внимателно. Например ярко червеният език показва Ин, или излишната топлина. Колкото по-тъмен е на вид езикът, толкова повече е тя, пишат учени в статия в The Journal of Traditional and Complimentary Medicine. Въпреки че западната медицина не се придържа точно към тези правила, лекарите са съгласни, че разчитането на езика може да се използва за диагностициране на много заболявания.

Как изглежда нормално здравият език?

Когато човек е здрав, той трябва да е розов, без отлагания или оцветявания.

Гладко бял

бял език

Когато езикът ви е малко подут и има гладки бели зони, вероятно имате глосит – възпаление. Глоситът често е симптом на други заболявания или проблеми, които може да са алергична реакция към паста за зъби или вода за уста, ниски нива на желязо, гъбична инфекция или така наречения „синдром на сухота в устата“.  Лекарят може да предпише антибиотици и противогъбични лекарства, след като е идентифицирал първопричината.

Червен език

кафяв език обложен

Този цвят може да е признак за наличието на среден ромбоиден глосит (MRG), известен също като централна папиларен атрофия. Представлява гладка, червена, плоска или повдигната нодуларно площ на горната част (гърба) на средата или задната част на езика. Определението е на Американската академия за орална медицина. Състоянието не е заразно или опасно, но може да бъде придружено от усещане за парене в устата.

Черен космат език

черен език обложен

Може да звучи много плашещо, ако се окаже, че имате „черен космат език“. Според експерти от Клиниката „Майо“ това е безвредно състояние в устата. То отминава без никакво лечение. Дължи се на натрупване на мъртви клетки по повърхността на езика. Върху тях се трупат остатъци от  храна или други вещества, а оцветяването идва от тютюна. Натрупването на тези клетки обикновено дава „косматото“ усещане върху езика. Поддържането на добра хигиена на устната кухина, избягването на тютюна и някои храни може да помогне да се избегне това състояние.

Жълт език

жълт език обложен

Жълтият цвят може да бъде ранен индикатор за „черен космат“ език. В зависимост от количеството и структурата на пожълтяването, може да бъде признак и за орална кандидоза. Експерти от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ припомнят, че това е гъбична инфекция, която се провокира от гъбичката Candida. Човек може да има затруднено преглъщане. Лечението е с противогъбични препарати и по правило то е успешно.

Кафяв език

кафяв език

Ако забележите по езика или някъде в устата оцветявания в тъмно кафяво или мястото изглежда като рана, това може да е индикация за рак на устната лигавица. Необходимо е веднага да се прегледате. Растежът на тумора може и да не се забелязва в началото, отбелязват от Фондацията за борба с рака в устната кухина. Важно е всеки човек да инспектира редовно устата си за евентуални поражения.

Източник: Health24

Снимки: Wikipedia

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -