вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак зодията влияе на здравето

Как зодията влияе на здравето

Повечето медици смятат, че връзката между датата на раждане или зодията и евентуалният риск от заболявне е фикция. Статистиката обаче може да представи убедителни доказателства, че такава зависимост все пак има. Ето наблюденията на известния кардиолог доц. Сотир Марчев:

Шизофрения и алцхаймер

Преди време колеги от Военно-медицинска академия ме помолиха да им помогна в превода на английски на тяхна статия. В нея се правеше анализ на архива, който показва, че болните от шизофрения се раждат най-често през зимата, а пикът е през декември. Освен това шизофрениците, родени през зимата, боледуват по-тежко от родените през лятото. Колегите имаха богат опит с шизофреници, тъй като стресът от казармата често се оказва провокиращ момент за отключване на това заболяване и неговото диагностициране е основание за освобождаване от военна служба. Те ми обясниха, че зависимостта между сезона на раждане и предразположеността към шизофрения е отдавна известна на световната психиатрия и тяхната статия само показва, че и у нас е така.

Това ми прозвуча като доказателство на астрологичното твърдение, че хората, родени в даден период от годината (дадена зодия), са предразположени към определени заболявания. Започнах да се ровя се из дебелите учебници по психиатрия и да търся специализирани статии. Наистина сезонността при ражданията на шизофрениците не се оспорваше от никой сериозен учен. Издигаха се следните хипотези за обяснение на този научен факт:

Болестта може да се дължи на мозъчна увреда, причинена от вирусна инфекция в майчината утроба или веднага след раждането. Вирусните епидемии обикновено имат сезонност. Ако причиняващия вирус има зимна сезонност, това ще обясни преобладаващите раждания на шизофреници през студените месеци. Досега обаче такъв вирус няма открит.

Любовта на хората, както още най-древните поети са я възпели, има сезонност. Ако при шизофрениците този годишен цикъл е изместен, техните деца ще се раждат в друг сезон. Има такива данни, но това не е най-общоприетата хипотеза.

Обяснението, на което доста изследователи дават предимство, е следното. Доста жени не овулират (не се образуват яйцеклетки) целогодишно. Тоест те може да забременеят само в определени месеци. Тава между другото обяснява факта, защо в много семейства рождените дни са струпани един до друг. Поради това нормално сезонно прекъсване в образуването на нови яйцеклетки, остава една последна яйцеклетка, преди паузата, която престоява по-дълго. Ако тази “престаряла” яйцеклетка бъде оплодена, е повишен рискът от нея да се роди шизофреник.

Напоследък се появиха данни, че болните от болестта на Алцхаймер (преждевеременно остаряване на мозъка) също се раждат по-често през есента и зимата.

Алергии и зодии

Търсейки в Medline по ключова дума “сезон на раждане” намерих, че децата родени, през април и май, страдат по-често от алергични заболявания, отколкото родените през други месеци. Най-вероятното обяснение е, че те се сблъскват с алергените от цъфтящите тогава растения веднага след раждането си, когато имунната им система е още незряла и някои от тях остават алергични за цял живот. Конкретният рисков месец зависи от географското разположение на страната. Например в Дания най-много алергични деца се раждат през май, а в Испания през април. Препоръчва се когато родителите имат алергично предразположение, така да плануват раждането на детето си, че то да не е през рисковите месеци. Богати родители, страдащи от тежки алергии, когато очакват дете през този сезон, си позволяват да заминат за раждането в чужбина в друг климатичен пояс (“под други звезди”).

Рахит и костно-ставни заболявания

За правилното развитие на костно-ставната система след раждането е нужен витамин D. Той се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи от слънчевото греене. Децата, родени непосредствено преди началото на зимата, се предразположени към рахит поради по-малкото излагане на слънце в началото на живота им. Дори някои от тях да не развият клинично изявен рахит, често остават предразположени към костно-ставни заболявания в по-късна възраст.

Интелектуално развитие

Приемът в училище е на базата на годината на раждане. Обаче децата, родени в началото на годината, са по-възрастни от родените в края. Например едно дете родено през януари е с 11 месеца по-голямо от дете родено декември. За 6-7 годишни деца това е разлика от около 15%. Затова в училища, където приемът в първи клас е основно на базата на тестове, ще кажат, че ядат най-много торти в началото на годината – повечето рождени дни на учениците са тогава. Ако при тестовете за първи клас се вижда веднага интелектуалното предимство на децата родени в началото на годината, то при резултатите от кандидат – студентските изпити за университета, тази зависимост съществува също, но се установява само с точни статистически методи.

Емоционално развитие и самоубийства

Преди няколко месеца бяха публикувани резултатите от проучване във Великобритания, показващо че сред хората над 55 годишна възраст, които са се самоубили, преобладават родените през август и септември. Хората, които са се самоубили по особено жесток начин, също са родени по-често през лятото. Предишни американски изследвания показват, че родените през лятото са предразположени към депресии, хранителни разстройства (анорексия и булемия, които също са нервно – психично обусловени) и дизлексия (нарушения на говора). Не е ясна причината за тези взаимовръзки. Едно от предположенията е че в някои от тези страни приемът в училище е на базата на възрастта в началото на учебната година. Така родените през лятото се оказват най-малките в класа. Това може да се отразява на тяхното емоционално развитие. По-големите в класа, по-често са лидери и имат по-малък риск да страдат от депресии.

Далекоизточни зодии

Далекоизточните зодии не са по месеци, а по години. За някои от тях се смята, че са “прокълнати”. Проучвания в Хонг Конг показват, че наистина родените през “прокълнатите години” живеят по-кратко.

Вероятно това е поради стреса, на който са подложени тези хора цял живот в тяхното общество, където всички са убедени във верността на зодиите и силата на съдбата. Така че зодиите, верни ли не, веднъж измислени и общоприети, оказват обратно въздействие върху хората по психичен път.

Например през “прокълнатите години” рязко нараства броят на абортите по желание, а оттам и на медицинските усложнения от това. Затова добрият астролог, който подтиква читателите си да ползват психологично верни тактики за справяне с трудностите на живота, е голямо богатство и ценен възпитател.

Може би ако съвременните учени повярват, че зодиакът е не само дело на човешкото въображение, изследванията им ще ни отведат много по-далеч от опростените астрологични представи.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -