петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак сезонът, през който сте родени, влияе на здравето и характера

Как сезонът, през който сте родени, влияе на здравето и характера

Сезонът, през който сте родени, оказва съществено влияние върху характера. Това твърдят учени пред списание “Тайм”. Те открили, че хората, родени през пролетта и лятото, обикновено са склонни към постоянно приповдигнато настроение. „Пролетните хора“ (март, април, май) са оптимисти, лесно влизат в контакт, винаги се опитват да видят добрите страни на живота. Затова пък често страдат от клинична депресия.

„Летните хора“ (юни, юли и август) са упорити в трудни ситуации. В същото време обаче настроението им е променливо – може за кратко време да варира от еуфорично до потиснато и обратно. Периодите на активност са последвани от моменти на пасивно отношение към обкръжението им. Родените през есента (септември, октомври, ноември) рядко са податливи на депресия, но пък по-често от останалите са конфликтни и раздразнителни.

Вижте още: Най-много столетници се раждат през есента

Хората, появили се на бял свят през зимата, страдат не само от депресия. Те също така са склонни към психични заболявания, изпитват много повече притеснения при евентуални неуспехи в живота. Вярно е, че сред „зимните хора“ (декември, януари и февруари) има и много, които постигат сериозни успехи в социалната сфера. Въпреки тези общи характеристики, учените подчертават, че по-голямо влияние върху съдбата на човека имат социалната среща, в която израства, и възпитанието, което получава, отколкото месецът на раждане.

Вижте още: Как зодията влияе на здравето

Продължителността на дните и слънчевата светлина влияят на плода

Много фактори влияят върху развитието на бебето в утробата. Много важно е храненето на бременната. Бебетата, родени в трудни и гладни години или места, са по-крехки от родените в добри времена. Дори в развитите страни, където храната е в изобилие, недостигът на витамин С или витамин D, както и на протеини, може да засегне развитието на костите, мозъка и сърцето на плода. Влияние оказват и сезонните вируси. Бременността, която е основно през зимата, когато дните са къси, а нощите – дълги, може да провокира свързано със сезона разстройство, при което има ниски нива на серотонин – хормона на щастието. Такова състояние на майката ще се отрази повече или по-малко и на бебето.

Дори след раждането обкръжаващата среда продължава да формира характера и здравето на детето. Проучване от 2010 г., проведено при мишки, установило, че онези, които са родени и отгледани при симулирана зимна светлина, се свикват по-трудно с промяната към лятната светлина. Това се свързва с по-лоши хранителни навици и нива на активност. Мишките, родени при симулиране на летни условия, нямат такива проблеми с адаптацията към зимните условия. Изследване на мозъците на тези мишки пък установило, че генът, който регулира циркадианните ритми, е по-малко активен при мишките, родени през зимата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -