вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се пазим от грип по време на епидемия

Как да се пазим от грип по време на епидемия

Община Благоевград става третият град, който обявява грипна епидемия, след Перник и Пазарджик. Това съобщават от Министерството на здравеопазването. От понеделник, 22.01.2018 г. до второ нареждане в двете области и община Благоевград се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Грипна епидемия се обявява, когато заболеваемостта на населението надвиши 200 души на 1000.

Учениците в Благоевград няма да учат от 22 до 24 януари 2018 г. Висока е заболеваемостта в община Димитровград, област Хасково, но все още не са достигнати предепидемични нива. В София също болните от грип и грипоподобни вируси са много, но въпреки прогнозите, че до една-две седмици ще се обяви епидемия, засега властите не съобщават нищо. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, уточняват от МЗ.

Как да се пазим по време на грипна епидемия

Дори да не живеете в някоя от посочените области, вземете мерки, за да се предпазите от вирусите. Избягвайте местата, където се събират много хора – претъпкани заведения, концерти, театри. Ако ползвате градския транспорт в пиковите часове, сложете шал пред носа и устата си. Носете ръкавици. Учените припомнят, че грипът се разпространява основно по въздушно-капков път. Вирусите обаче може да оцелеят поне 8 часа, а в много случаи и доста повече върху твърди повърхности – дръжки на врати, телефони, други предмети. Добрата хигиена е важна за предпазване от всякакви инфекции! Най-ефективната защита от грипа е ваксината. Тя обаче трябва да се постави най-късно до ноември, тъй като за изработването на имунитет са необходими 2-3 седмици.

Какви са симптомите на грип

Не всяка вирусна инфекция е грип. Има още много неприятни вируси, които могат сериозно да ни разболеят. Ето симптомите, които отличават грипа:

  • Започва внезапно. Сутринта сте били добре, а на обяд изведнъж ви става много лошо и не можете да се помръднете;
  • Вдигате висока температура;
  • Имате силно главоболие и болки в мускулите и ставите;
  • Като цяло се чувствате изключително отпаднали, без сили;
  • В началото има болки в гърлото, хрема и кашлица. Понякога такива симптоми липсват.

Как се лекува грип?

Тъй като грипът се причинява от вируси, а не от бактерии, даването на антибиотици още в първите дни е неумество. В аптеките има няколко вида противовирусни лекарства, но те се дават само по рецепта от лекар. Има и билкови препарати, както и хомеопатични, които помагат при вирусни инфекции и грип.

В началото целта е да се овладеят симптомите, да се облекчи състоянието на болния. Най-важното е да останете на легло поне първите 3-4 дни, дори да не се чувствате чак толкова болен, казва д-р Ангел Кунчев от МЗ. Ако ходите болни на работа, помагате на епидемията. Човек може да излъчва вируса около себе си още преди изявата на симптомите. Когато усети, че се разболява, разпръсква вируса дори при говор и може да го предаде на околните. При кихане вирусът хвърчи на няколко метра.

Много популярни са прахчетата, с които се приготвя топла напитка. Те наистина носят облекчение, но ако вземате и други лекарства за грипа, прочетете внимателно какво съдържат. Например парацетамолът се влага в най-различни като търговско наименование медикаменти. Така без да се усетите, може да се получи предозиране и да се получи токсична за черния дроб реакция. Парацетамол се приема максимум до 2000 мг дневно, но най-добре по-малко.

Освен това не е хубаво да не се бърза с лекарствата за понижаване на температурата, ако тя е под 39 градуса. Температурата е естествена реакция на имунната система с цел да унищожи вирусите. Те не виреят при високи градуси. Ако на болния му е студено, трябва да се завива и да бъде загрят. Ако е в треска, се слагат охлаждащи компреси на челото, китките и на краката.

Най-важното: ако до 2-3 дни не започне подобрения, а кашлицата се задълбжчава, потърсете лекар. За грипа са характерните честите усложнения с възпаление на белия дроб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -