четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноHPV ваксината намалила с 2/3 папилома вирусите при момичета

HPV ваксината намалила с 2/3 папилома вирусите при момичета

Ваксината срещу човешки папилома вируси, въведена преди около 10 г., намали разпространението им сред тийнейджърките с почти две трети. Това съобщиха федералните здравни власти в САЩ,  цитирани от „Ню Йорк Таймс“. Дори и сред 20-годишните, които са с по-нисък процент на ваксинация, разпространението на най-опасните щамове на човешкия папилома вирус (HPV) е намаляло с над една трета. Най-агресивните щамове на HPV, срещу които е ваксината, причиняват рака на маточната шийка.

„Виждаме ефекта от ваксината след като падна възрастовата граница за прилагането й, а това е невероятно вълнуващо“, казва д-р Ейми Мидълман от Центъра за здравни науки към Университета на Оклахома. Надеждите на медците са, че новината ще насърчи имунизирането срещу HPV в Съединените щати. Въпреки доказаната ефективност на ваксината все още обхватът на имунизираните е нисък – това са около 40% от момичетата и 20% от момчетата на възраст между 13 и 17 г.

Най-важните въпроси и отговори за HPV ваксината

Ваксината вече се препоръчва и за деца на възраст 11-12 г., когато имунният им отговор е по-силен от този на тийнейджърите. Освен това на тази възраст се изисква реимунизация с други две ваксини – едната за тетанус, дифтерия и коклюш, а другата за менингококова инфекция. При тях процентите на имунизация са много високи – 80% и нагоре. Идеята е да се комбинира тази реимунизация с ваксината срещу HPV.

Почти всеки сексуално активен човек се среща с някоя разновидност на папилома вирусите, макар че имунната система на повечето сама се справя с вируса. Но някои щамове са по-агресивни и могат да причинят генитални брадавици, както и рак на шийката на матката, на ануса, пениса и дори на устната кухина или гърлото. В България нивата на заболяемост от рак на маточната шийка са много високи – всеки ден умира по една жена от този вид тумор.

Новото проучване е публикувано в списание Pediatrics. То използва данни от проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Изследва разпространението на вируса при жени и момичета от различни възрастови групи преди масовото въвеждане на ваксината през 2003-2006 г.  Ваксината се препоръчва за момичета през 2006 г. Учените сравнили след това разпространението в същите възрастови групи през 2009-2012 г.

В тези по-късни години разпространението на 4-те щама на HPV, обхванати от ваксината, е намалял с 64% при момичета на 14-19 г. Сред жените на 20-24 г. разпространението на тези щамове е паднало с 34%. Разпространението на HPV при жените на 25 и повече години не е намаляло.

„Ваксината е по-ефективно, отколкото си мислехме“, заявява Деби Саслоу, експерт по обществено здраве в HPV ваксинация и рак на маточната шийка в Американското онкологично общество. Когато ваксинираните тийнейджъри започнат полов живот, те повече не са разпространители на вируса, а по този начин се защитават и хората, които не са били имунизирани,  казва тя.

Обхватът на ваксинираните в САЩ не е особено висок, защото ваксината е препоръчителна. В други страни, където тя е задължителна или се предлага безплатно в училищата, се постига много високо покритие. Например в Руанда са имунизирани 93% от момичетата. В Австралия, където ваксината се предлага безплатно за ученички, е отчетено намаление с 92% на гениталните брадавици при жени под 21 г., показва проучване.

За да убедят обществото в ползата от тази имунизация наскоро десетки ракови центрове в САЩ излязоха публично със становище в подкрепа на HPV ваксината, като подчертаха, че тя е безопасна и ефективна за предпазване от някои видове рак, които разболяват 27 000 души годишно в САЩ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -