петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХормони на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете

Хормони на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете

Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху възприемането на цветовете с очите. Това установиха учени от Университета Дуисбург-Есен в ново проучване. Резултатите им са публикувани в списанието Frontiers in Cellular Neuroscience.

Хормоните на щитовидната жлеза тироксин (T4) и трийодтиронин (T3) регулират процеси като обмяната на веществата и оказват влияние за развитието на тялото и нервната система. Изненадващо се оказа, че от тях зависи и цветоусещането ни. Ако тези хормони не достигат до ретината, човек по-трудно възприема цветовете или изобщо не ги вижда.

Възприемането на синьото и зеленото се влияе от хормоните

В науката това се нарича далтонизъм, а той има различни степени и разновидности. Преди няколко години учени от института „Макс Планк“ в Германия излязоха с тезата, че възприемането на синьото и зеленото зависи пряко от хормоните на щитовидната жлеза.

Тези хормоните активират синтеза на определени пигменти в ретината. Процесът е много динамичен, тъй като синтезът се повлиява също и при възрастните, когато концентрацията на хормоните се колебае. Това са показали експерименти както при опитни животни, така и при хора, ояснява Йошиуки Хенинг, докторант към Университета Дуисбург-Есен.

Високата концентрация на тиреоидни хормони влияе зле на ретината

щитовидна жлезаЗаедно с колеги от Института за изследване на стареенето „Лайбниц“ в Йена биологът проучва това специфично значение на хормоните на щитовидната жлеза. Прекалено висока концентрация може да е свързана с дегенеративни заболявания на ретината. Въпросът досега почти не е изследван.

В статията си учените описват един от най-познатите и ефективни транспортери на хормоните на щитовидната жлеза в ретината при мишки – MCT8. Той може да се докаже по-осезаемо в първите седмици от живота, а при възрастните животни е в по-малки количества.

Учените смятат, че това вещество-транспортер играе особена роля за съзряването на ретината, когато се формира мрежата от неврони. Предстоят нови проучвания, за да се установи по-ясно каква е ролята на веществото.

Експертите искат да разберат как точно ретината се развива и функционира, както и каква е връзката между хормоните на щитовидната жлеза и различните смущения в зрението. Тези смущения са доста разпространени, но за влиянието им върху очите се знае твърде малко, обобщава биологът Хенинг.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -