вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХарактерът по-важен за кариерата от интелекта

Характерът по-важен за кариерата от интелекта

Характерът е по-важен за успеха в кариерата от интелекта. Това бе потвърдено от експертите на Университета „Грифит“. Психолозите анализирали основните човешки качества като честност, откритост, отстъпчивост, емоционална стабилност и екстровертност (човек, който е отворен към другите) като ги сравнили с успеваемостта на отделната личност, пише специализираният сайт Psych Central.

Оказало се, за академичния успех на един студент може да се предскаже със същата точност по личността му, както и по интелекта му. Прогнозата била много по-точна, ако качествата му се оценявали от хора, които добре го познават. Личните качества, които има младият човек според роднините, помагат да се прогнозира успеха му в учението четири пъти по-точна от оценката на неговата интелигентност. Най-силно влияние за успеха имали черти на характера като добросъвестност и откритост.

Предишни изследвания показали, че студентите, които осъзнават, че са интелигентни, често спират да се стараят и с времето успехът им намалява. Затова пък тези, които смятат себе си за трудолюбиви, се развиват все по-добре и по-добре. Учените вярват, че изводите им са страхотна новина за младите амбициозни хора, които наистина искат да постигнат нещо в живота. За разлика от интелекта, определени черти на характера може да се развиват целенасочено.

Източник: Psych Central

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -