четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДве бебета с менингит, майките им отказали имунизация

Две бебета с менингит, майките им отказали имунизация

Лекари се борят за живота на две бебета, повалени от менингит. И двете са пропуснали задължителната ваксинация срещу заразата, каза шефът на детската клиника към Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров. Състояние При първия случай се касае за 7-месечно бебе, което е развило остър гноен менингит. Детето все още е в тежко състояние и най-вероятно ще се наложи неврохирургична интервенция.

Има риск да развие тежки усложнения, сред които загуба на слух. Другото бебе е с пневмококов менингит. То също е неимунизирано, защото е недоносено и са отлагали ваксинацията прекалено дълго, обясни д-р Мангъров. Той допълни, че момченцето е в особено тежко състояние и с кръвоизливи в мозъка. Все по-често майки отказват да спазват имунизационния календар и не ваксинират децата си, което създава опасност от разпространяване на опасни болести като менингита, алармират докторите.

Какви са страничните ефекти от ваксините

Срещу него на хлапетата се слага задължителната петвалентна ваксина, която беше въведена у нас през 2010 г. Тя изгражда защитна стена и срещу тежки болести като тетанус, дифтерия и коклюш.

Д-р Мангъров посочи, че преди въвеждането на задължителната петвалентна ваксина ежемесечно в повереното му отделение е имало по няколко случая на тежко заболели деца. Анти Още преди месеци специалисти предупредиха, че у нас все повече се засилват т.нар. антиваксинални движения сред родителите.

В последно време те са взели на мушка имунизациите срещу вируса, причиняващ рак на шийката на матката. Тази ваксина все още не е задължителна за страната ни и в момента у нас се провежда разяснителна кампания за ползите от нея.

Точно деца на майки, отказали ваксини, се оказват с аутизъм

Често обаче, когато в даден град се разбере за провеждането на среща между родители на млади момичета в училище и регионалните координатори, от въпросните движения сигнализират регионалните инспекторати по образование и директорите на съответните училища.

„Те стоят пред училищата и агитират родителите да не влизат на родителските срещи. От страх да не се стигне до нетърпимост между две групи срещите се провалят“, коментира наскоро членът на Националния координационен съвет за първична профилактика на заболяването д-р Теодора Тодорова по време на семинар, посветен на ползата от имунизациите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -