петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДишане по формулата 4 - 7 - 8 за бързо заспиване

Дишане по формулата 4 – 7 – 8 за бързо заспиване

Нервното напрежение е неизменен спътник в живота на съвременните хора. Вечер е трудно човек да изключи от всекидневните грижи и да се пресели в страната на сънищата. Без пълноценен сън е невъзможно да се възстановим за работа. А натрупващите се умора и напрежение се отразяват негативно на здравето в дългосрочен план.

Сега учени от Харвардския университет предлагат съвет, как бързо да успокоим нервите с помощта на специална техника на дишане. С нея се заспива неусетно и бързо, твърдят експертите.

Формулата е 4 – 7 – 8

Упражнението се нарича 4 – 7 – 8. В продължение на 4 секунди се вдишва въздухът, а дъхът се задържа за 7 секунди. След това се издишва през устата в продължение на 8 секунди. Това дишане се повтаря, докато не ви се прииска да заспите, разказват учените.

По думите им подобна дихателна техника са ползвали индийските йоги в процеса на медитация. Дишането в съответствие с описания ритъм може да успокои нервната система на човека за кратко време.

Описаното упражнение може да се използва не само за улесняване на отпускането вечер преди заспиване, но и за снемане на стреса, за избавяне от неприятните емоции.

Има  идруги неща, които можете да направите, за да заспите по-лесно вечер. Вечерята трябва да е лека и по възможност до 20 часа. Избягвайте тежки и мазни храни, но също и такива, които действат като диуретици – например диня, джинджифил, други плодове. Аминокиселината триптофан в тялото се преобразува в хормона на щастието – серотонин. Той от своя страна участва в регулацията бодърстване-сън. Триптофан се съдържа в някои меса, но при тях има и други аминокиселини, които може да го неутрализират. С оглед на бързото заспиване най-добри са следните храни с триптофан – овес, ядки кашу, бадеми, какао.

Друг важен хормон е мелатонин. За образуването му спомагат плодове като малини и вишни. Чаша сок от тях действа при безсъние. Не на последно място срещу безсъние и неспокоен сън помага магнезий. Минералът е важен за работата на мускулите и нервите, но има и сериозен релаксиращ ефект.

Отпускане преди сън с помощта на йога

Има специални упражнения от йога, които лесно може да се изпълнят и в леглото, когато вече сте се приготвили за сън. Те спомагат за отпускане на стегнатите от напрежението през деня мускули. Въздействат върху някои нервни окончания и така се постига по-пълноценна релаксация. Вижте демонстрация на някои лесни упражнения във видеото по-долу.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -