Диета с повече калий сваля кръвното

PRINT
броколи цветно зеле

Увеличеното потребление на калий в храната и частичното отхвърляне на сол защитава сърцето и кръвоносните съдове. Според британски учени трябва да се консумират 2-3 допълнителни порции с плодове или зеленчуци в ежедневната диета, за да се промени този баланс, съобщава Би Би Си.

Много е важно, че калият не предизвиква странични ефекти върху бъбреците или върху хормоналните нива. Затова според последните препоръки на специалистите нормата за възрастни е да се консумират повече от 4 грама калий на ден. Установено е, че ако се увеличи количеството му в диетата с 3-4 грама дневно, може действително да се контролира кръвното налягането и се намалява рискът от инсулт при възрастните с 24%. По принцип, този подход може да се прилага и при деца, но това все още не е доказано..

Независими проучвания за ролята на солта показват, че ако малко да се намали консумираното количество за период от 4 седмици или повече, кръвното налягане значително спада дори при хора с нормално и високо натоварване. А както е известно, понижаването на налягането е важно, за да се намали рискът от мозъчен удар.

Според ръководителя на научните изследвания Греъм Макгрегър дори лек спад в стойностите като цяло е равностоен на ограничаване приема на сол с 50%. Между другото, най-важният източник на сол в храната е хлябът. Като цяло СЗО не препоръча консумирането на повече от 5 грама сол (около една чаена лъжичка) на ден. 

Свързани теми: Пуснаха нови препоръки за употребата на сол

Босилек и бадеми за полова мощ до старини

При атопичен дерматит често липсват калий и натрий

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *