понеделник, 18 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧовек може да подуши болестите на другите

Човек може да подуши болестите на другите

Хората са способни да подушат, ако някой около тях е болен, става ясно от нови проучвания, цитирани от „Дейли мейл“. Те усещали с носа си, ако имунната му система работи на високи обороти в момента и то часове след атаката на бактериите.

Например за скрофулозата, инфекция на лимфните възли, се казва, че мирише престояла бира, а хората с диабет понякога имат дъх на ацетон. Учените от Каролинска институт в Швеция вярват, че разработката им ще помогне на хората да откриват някои заболявания, преди те да са се задълбочили фатално.

Те направили експеримент, като инжектирали осем здрави доброволци с препарат. При част от тях той съдържал липополизахариди (LPS) – токсини, получени от бактерия, които водят до активен имунен отговор, а при други – физиологичен разтвор. Хората носели тесни тениски, които поели телесната им миризма за 4-5 часа. Сле това други 40 доброволци трябвало да оценят „уханието“. Еднозначно се установило, че потта на инжектираните с токсина мирише по-интензивно и по-неприятно от тази на втората група с физиологичен разтвор. Оценителите заявили, че тениските на първата група са на болни хора.

Колкото по-интензивен е имунният отговор, толкова по-неприятна е миризмата на човека, заключават учените. Според тях обяснението се крие в повишеното количество цитокини, което се съдържа в кръвта на хората, получили от токсините. Любопитна подробност е, че химичният анализ на кръвта не показал разлики в концентрацията на миризливи вещества. Затова фактът, че с носа си обикновеният човек може да засече активирането на имунната система при болест, е още по-важна научна находка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -