Червено месо + дефектен ген = рак на дебелото черво

PRINT
steak

Хората, които имат в рода си болни от рак на дебелото черво, не бива да консумират много червено месо. Високата концентрация на желязо в организма увеличава риска от този вид тумор, а един от основните източници на желязо е именно мръвката, пише „Дейли мейл“. Вторият фактор, който отключва появата на злокачественото образувание в колона, е дефектен ген APC.

Изследвания при мишки показали, че вероятността от да е развие рак на дебелото черво зависи в най-голяма степен от тез две неща – количеството желязо в организма и на гена APC. Когато този ген работел неправилно, мишките с високи нива на желязо 2-3 пъти по-често развивали болестта. При подходяща диета тумор не се развивал, дори когато те имали дефектен ген. Обратното също било вярно – ракът не се появявал при консумация на много месо, ако важният ген функционирал правилно.

По думите на професор Сансъм Оуен, дефектният ген APC е виновен за 8 от 10 случая с рак на дебелото черво. В месото се съдържало съединението хем, което придава червения цвят на месото. Той увреждало лигавицата на червата, а и в процеса на готвене на месото се появявали канцерогенни съединения. Ако АРС не работи, желязото се натрупва в лигавицата и води до неконтролирано делене на клетките с проблемния ген.

„Колкото повече има от тези клетки в червата, толкова по-голям е шансът една от тях да се превърне в стартова точка за рак. Сега планираме да разработим лечение, което намалява количеството на желязо в червата и така да намалим риска от появата на тумора“, обяснява проф. Оуен. Той се надява в новите проучвания да бъдат включени и хора, които са изложени на по-голям риск.

Свързани теми: Защо лекарствата за рак понякога не действат

Петте най-добри групи продукти срещу рака

Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

Оперират безкръвно тумори на дебелото черво

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 1    Средно: 4/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *