петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБременна се жертва, отказа лечение за рак, за да спаси бебето

Бременна се жертва, отказа лечение за рак, за да спаси бебето

Млада жена с рак на гърдата избра да роди дете, вместо да се лекува и така на практика жертва живота. Бебето се е родило по спешност със секцио в шестия месец в столичната АГ болница „Майчин дом“. Момченцето тежи 910 г. и е във видимо добро състояние. Настанено е в момента в интензивно отделение, като за него се полагат изключителни грижи то да бъде стабилизирано, съобщава доц. Николай Доганов, който извърши Цезаровото сечение.

У нас е имало и други случаи, когато се налага да бъде извършено преждевременно родоразрешение, заради онкологична диагноза на майката, често с рак или предрак на маточната шийка. За един от тези случаи разказва доц. Никола ВасилевПри друг случай пък е спасена бременна с кървене в мозъка, оцелява и бебето.

Сега в случая с жената, родила в „Майчин дом“, туморът е открит още докато бременността е била в ранен срок. Тогава 32-годишната жена е оперирана. Лекарите я съветват да прекъсне бременността и да се лекува. Тя отказва аборт, защото семейството отдавна чака дете. За да запази живота и здравето на рожбата си, тя отказва да се подложи на лъче- и химиотерапия, които са били важни за нейното лечение. Оставена без терапия, болестта бързо напредва по време на бременността. При постъпването й в „Майчин дом” тя вече е с метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб. Нейният медицински случай е един от най-сложните, които лекарите в болницата са виждали, защото бременната има и с редица придружаващи заболявания като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло.

„Пациентката е била посъветвана да постъпи в нашата болница, тъй като тук бебето има най-големи шансове за оцеляване. Клиниката ни по неонатология е най-голямото такова звено в страната, освен това има най-добрата апаратура и специалисти”, допълва доц. Николай Доганов, който извърши Цезаровото сечение. Денят преди секциото направихме стройна подготовка като коригирахме анемията с кръвопреливане. Предприехме необходимите реанимационни действия за бебето и резултатът е налице. Бебето има всички шансове да се развие нормално. Най-малкото бебе, отгледано от неонатолозите в „Майчин дом“, е тежало едва 450 г при раждането си.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -