четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ Пирогов спасиха с операция две бебета с некроза на червата

В Пирогов спасиха с операция две бебета с некроза на червата

Две бебета с вродени редки аномалии бяха спасени в „Пирогов“. Те бяха оперирани от екипа на д-р Цветко Георгиев. Двете момиченца са родени с рядко срещана аномалия, при която още в утробата част от червата им некротизират и загиват. Това става причина за формирането на кистична туморна формация. Образуванието се сраства с останалите коремни органи.
Самият тумор съдържа каша от червата и некротични тъкани.  Затруднява и дори пречи бебетата да се хранят нормално, което пряко застрашава живота им.
Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.
Освен завеждащият Отделението на новороденото и вродените аномалии  д-р Цветко Георгиев принос за възстановяването на бебетата има и завеждащият Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.
Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.
Това не е първият случай, когато в „Пирогов“ помагат с операция на деца с редки заболявания. Преди две години например там оперираха 2-годишната Сияна. Тя имаше рядкото заболяване Синдром на „Поланд“. Липсват ребра наред с други съществуващи проблеми в гръдния кош. В света са известни само 5 такива пациенти. Лечението й се осъществи в „Пирогов“. Там направиха втора сложна операция за възстановяване на гръдния кош по системата „растящи ребра“.
Момиченцето бе оперирано от проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров с помощта на проф. Ралф Щукер. Тримата поставиха специалната конструкция „растящи ребра“, която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Заради растежа на детето се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -