сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАпаратът за лъчелечение в Онкологията повреден, стотици болни без терапия

Апаратът за лъчелечение в Онкологията повреден, стотици болни без терапия

Онкоболни останаха днес без лъчелечение в София, тъй като линейният ускорител на Националната болница по онкология се повреди. Това съобщи директорът доц. Здравка Валерианова. Очаква се повредата да бъде отстранена до понеделник. Апаратът е на 12 г. и излиза от строя всяка седмица през последния месец, поясни доц. Валерианова. Освен че е амортизиран, той трябва да обслужва два пъти повече пациенти от обикновеното заради големия наплив.

Дневно през него минават по 100-110 души вместо 50-60, както е нормално. Десетки онкоболни дойдоха сутринта при мен в кабинета ми и питаха дали ще трябва да прекъснат лечението си, обясни доц. Валерианова. Хората настоявали, че искат да се лекуват именно в Онкологията. Директорката водила преговори с касата и хората са пренасочени или към други видове апарати за лъчелечение в същата болница или към „Токуда“, където има ускорител.

Ремонтът на линейния ускорител струва всеки път десетки хиляди левове, които са непосилни за ограничения бюджет на болницата, каза доц. Валерианова. Тя искала помощ от предишния здравен министър д-р Стефан Константинов, но от МЗ отговорили, че нямат пари за това. Другата държавна болница, където има модерен апарат за лъчелечение, е ИСУЛ. В момента работи, но наскоро е бил повреден, уточниха от болницата. Случи ли се едновременно и двата държавни линейни ускорителя да са извън строя, на стотици онкоболни им се налага да пътуват до Пловдив, тъй като клиниката в „Токуда“ не може да поеме всички. 

Свързани теми: Размотават за прегледи и лекарства болни от рак

При онкоболни рискът от емболия е по-голям

В Пловдив облъчили 25 пъти грешната гърда на пациентка

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -