четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАлкохолът позволява на бактерии да превземат черния дроб

Алкохолът позволява на бактерии да превземат черния дроб

Алкохолът позволява на бактериите да достигнат черния дроб и да се инфилтрират (проникнат) в него. Най-вероятно алкохолното увреждане на дроба се дължи именно на това, а от него се преминава към цироза, съобщава телевизия NDTV. Експерти от Университета на Калифорния направили експеримент с мишки. Открили, че алкохолът намалява количеството на бактериите в червата на гризачите. Това увеличило риска от развитие на чернодробно заболяване при тях.

Дефицитът на гена REG3G допринесъл допълнително за развитието на алкохолно чернодробно заболяване. Учените създали с помощта на генно инженерство гризачи с намалена активност на гена REG3G. Давали им алкохол в продължение на 8 седмици. При тези мишки бактериите мигрирали от червата към черния дроб по-често, отколкото при нормалните гризачи, които получавали същото количество алкохол. Освен това при мишките с неактивен ген REG3G се развивало по-тежко алкохолно чернодробно заболяване в сравнение с нормалните животни.

За да се намали рискът от заболяване, учените се опитали да повишат активността на гена в чревните клетки. Това веднага дало ефект – размножаването на бактериите се забавяло. След това учените възстановили активността на гена в мишките. Това на практика защитило гризачите от алкохолно чернодробно заболяване. Експертите стигнали до извода, че при хората с алкохолна болест на черния дроб активността на гена REG3G е намалена, броят на бактериите в черния дроб е увеличен.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -