четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно7 вида рак се развиват под влияние на алкохола

7 вида рак се развиват под влияние на алкохола

Употребата на алкохол се свързва с възникването на седем вида рак. Това е официално съобщение на Американското дружество по клинична онкология (American Society for Clinical Oncology). Учените за първи път излизат с подобно становище, което прави директна връзка между алкохола и рака! Все пак в обръщението на експертите се апелира за умерена употреба, а не за пълно отказване от чашката.

Колкото повече алкохол консумира човек, толкова по-голям е рискът от развитие на рак. Спиртните напитки, дори в малки количества, са опасни за здравето, предупреждават лекарите.

Вижте още: Алкохолик се става и с бира, и с вино

Според Американското онкологично дружество има убедителни доказателства, че алкохолът е една от причинита за рак на хранопровода, на устата, на гърлото и гласовия апарат, на черния дроб, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Има също така все повече данни, че спиртните напитки могат да отключат рак на панкреаса или стомаха, а също и други видове рак.

Учените отбелязват, че не само концентратите се свързват с туморите. Например, жените, които пият всеки ден чаша бира или вино, се сблъскват с рак на гърдата преди менопаузата с 5% по-често. След менопаузата навикът да се пие увеличава този риск с 9%.

Не повече от едно питие на ден за жените и две за мъжете

Според онколозите алкохолът причинява над 5% от смъртните случаи от рак по света. Препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията са не повече от едно питие на ден за жените, а мъжете – не повече от две на ден. Под една напитка се разбира малка бира (330 мл) или чаша вино. Въпреки това, много пият много повече, отколкото би трябвало.

Онколози: Връзката между алкохола  и рака е пряка

В научните среди отдавна се води дебат дали самият алкохол или други елементи на алкохолните напитки причиняват рак. Докладът на американските онколози дава еднозначен отговор на този въпрос: “Асоциацията между алкохола и риска от рак е константа, която не зависи от специфичния вид алкохолна напитка.“

Канцерогенното действие на алкохола не е едно и също при различните органи и тъкани в организма, обяснява  д-р Ноел Локонте, която е професор към Университета на Уисконсин.  

„При рака на главата, шията и хранопровода веществото, получено при разграждане на алкохола (ацеталдехид е доказан канцероген) докосва тъканите директно. Това се случва още при самото поглъщане на алкохолната напитка и пряко влияе за възникването на рака.“

Ракът на черния дроб възниква на основата на цироза, която от своя страна е причинена от пиене. С напредването на цирозата здравите чернодробни клетки се превръщат в увредена фиброзна тъкан като при белезите. Нейните клетки може да се превърнат лесно в ракови. Алкохолът по думите на проф. Локонте пречи на абсорбцията на фолати, което е критичен момент и води към развитие на рак на дебелото черво.

При необичайно високи нива на естроген при жените рискът от рак на гърдата нараства. За алкохола е доказано, че повишава нивата на естрогена. Това е връзката, която води от навика за чашката всяка вечер към появата на ракови клетки в гърдите. 

„Ако не пиете, не започвайте“, съветва проф. Локонте. Ако пиете, придържайте се към препоръките за 1 или по-малко питиета на ден за жените и 2 или по-малко на ден за мъжете, допълва тя.

Ако пиете повече от това, не губете надежда. Намалете количествата още от днес! „Колкото повече се ограничите, толкова ще намалите риска“, казва експертът. Ако минете от графата „тежък пияч“ в тази на „умерените“, намалявате риска от ракови заболявания.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -