събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСинестезия - ако виждате буквите в цветове, имате рядка дарба

Синестезия – ако виждате буквите в цветове, имате рядка дарба

Някои хора виждат буквите в цветове, звуците имат определен вкус или всеки ден от седмицата – свое ухание. Това е синестезия или преплитане на сетивата. Феноменът е известен отдавна, сега невролозите се поинтересуваха как точно се случва това.

Когато Марк-Жак включи музиката, той не просто чува мелодии. 30-годишният мъж вижда цветове да плуват около него. Когато чете буквата Е, сякаш вижда зелена гъсеница. Болен ли е той или има халюцинации? Или пък си въобразява всичко това? Не, просто е синестет, казва проф. Петер Вайс-Бланкенхорн, невролог-изследовател към Центъра „Юлих“. При синестезията става дума за особено качество на нервната система. То води до свързване на сетивни възприятия, които иначе нямат връзка помежду си. Свързването може да е в рамките на едно сетиво или между различни. Например много хора с тази дарба виждат числата и буквите в определен цвят. Тъй като връзката е само във визуалната система, става дума за интрамодална синестезия. Други хора обаче виждат цветове, когато слушат музика като композитора Франц Лист.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
След инсулт мъж на 68 г. не може да изпитва тъга, винаги се смее 
Травма превърна неудачник в музикален гений 
Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното 
„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори
Нов метод у нас – будят пациента, докато оперират мозъка 

В науката са описани около 60 варианта на феномена с омесването на възприятията. Някои синестети чуват шумове, когато изпитват студ, болка или докосване. Теоретично всички сетива са свързани едно с друго, пояснява проф. Петер Вайс-Бланкенхорн. Ето друг любопитен случай – американският невролог Ричард Цитович познавал човек, който се оплаквал, че вкусът на пилето му нямал достатъчно точки, вместо това бил прекалено кръгъл. Цитович бил запленен от странните възприятия на човека и започнал научни проучвания. Преди него смятали подобни особености за болестни или за приказки на дрогирани хора.

Междувременно се установило, че на синестетите не им липсва нищо. Напротив – дори имат нещо в повече от останалите хора, казва още проф. Вайс-Бланкенхорн. Това се доказва с изследвания с магнитен резонанс. В мозъка на синестетите областите, които отговарят за връзката между сетивата, имат по-изразени нервни връзки. Не само нервните влакна, известни като бяло вещество, са по-развити. Сивото вещество, т.е. самите нервни клетки са в повече, разказва за изследванията си професорът. Това се установио в съответните области на мозъка, а също и в левия париетален лоб. Този регион в мозъка има задачата да свързва различните възприятия в обща картина. Левият темпорален лоб също помага да свържем звук и картина в цялостно преживяване, когато гледаме например кино.

Преди години Цитович изразил предположение, че всички хора се раждат синестети. При новородените сетивните ареали в мозъка са свързани тясно с нервни влакна. Още през първите месеци обаче тези връзки отслабват. Мозъкът оставя само това, от което се нуждае, смята проф. Вайс-Бланкенхорн. В подкрепата на тази теза е споделеното от синестети, че имат дарбата си откакто се помнят. Не е ясно обаче защо при тях усилените нервни връзки оцеляват в годините. Вероятно гените имат значение. Повечето хора с тази особеност имат роднини, които също са синестети. Преплитането на сетивата обаче може да е съвсем различно при тях.

Преди синестезията е смятана за рядкост. Сега обаче учените предполагат, че един на 100 души може би има такава дарба. Проблемът е, че те понякога смятат, че всички хора са като тях. Първо трябва да разберат, че са различни. Това се случва по правило между 10 и 15 г. Когато осъзнаят своята особеност, те я възприемат като богатство, не като тежест.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -