вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАдено и коронавируси ни разболяват с кашлица и повръщане

Адено и коронавируси ни разболяват с кашлица и повръщане

Повишена заболеваемост от дихателни инфекции отчитат от епидемиологичния надзор у нас. Вирусите обаче не са грип, подчертават специалистите. „В момента се разпространяват две респираторни инфекции. Потвърдена е положителна проба за аденовирус“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. При едната инфекция водещите симптоми са висока температура, суха кашлица, червено гърло, хрема. Най-вероятният причинител е коронавирус. Другата инфекция протича с повръщане, общо неразположение, повишение на температурата. Тя се дължи на аденовирус. Това са типични есенни дихателни вируси, които предизвикват заболяване, подобно на грип, но без тежестта на грипа. Обичайно тези вируси не предизвикват усложнения, докато при грипа те са често явление – предимно пневмония, бронхит, отит и др.

Грипната епидемия се очаква да е по-слаба от миналогодишната

„В момента е рано за грип, нито една европейска страна не е регистрирала случай все още. Това ще стане най-вероятно през ноември“, прогнозира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Обичайно първите болни от грип се появяват в най-западните точки на Европа, но в последните 2-3 г. епидемията идва от Близкия изток. Това е възможно и тази година.

Като цяло се очаква класическа грипна епидемия с по-слаба интензивност спрямо миналата година. Очаква се пандемичният вирус (свински грип), да започне да отстъпва, тъй като в последните 2-3 сезона той бе водещ за грипните епидемии у нас и в Европа. Новият грип тази година е А/НЗИ2 („Хонконг“), но макар и открит съвсем наскоро – през 2014 г., не се очаква да предизвика много интензивна и тежка епидемия със сериозни усложнения, обясни д-р Кунчев. По-точни прогнози ще има обаче след като се появят първите болни и се види как протича инфекцията. Тази есен епидемичният сезон започна по-рано, ако се вземат предвид силните вълни от респираторните вируси извън грипа.

През последната седмица най-много болни има в Стара Загора, където заболеваемостта е 164 на 10 000 души, следвана от Русе и Силистра.

Източник: в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -