четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

9 лесни теста, за да проверим здравето у дома

Ако нещо със здравето ви притеснява, но не сте сигурни дали е необходима консултация с лекар, има друга възможност. Направете някой от описаните тестове у дома и така ще се ориентирате как сте с кръста, очите, артериите или храносмилането. Как да ги изпълните описва в. „Дейли мейл“.

  1. Гърбът е здрав, ако танцувате лимбо

Болките в гърба са като епидемия, особено при работещите на бюро или при възрастните. В половината от случаите може да е артрит, обяснява гръбначният хирург Муштак Ашак от Бирмингам. Ставните връзки, които се намират от двете страни на гръбнака, свързват отделните прешлени. При заболяването, което се наблюдава в долната част на гърба, се износва тъканта, свързваща ставите.

За да проверите дали имате и вие такъв проблем, първо се изправете, после се наведете назад от кръста колкото можете, като че ли играете танца лимбо. Ако имате проблем, това движение ще засили търкането между костите и ще усетите болка. Може да се наложи изясняване на диагнозата на скенер, а след това лекарят ще изпише стероидни инжекции и физиотерапия, за да се намали възпалението.

2. Проверете храносмилането с царевица

Забавеното храносмилане може да е свързано с различни здравни проблеми – синдром на нервния стомах, гастроентерит или, макар и много рядко, с туморни образувания. Хапнете малко сладка царевица, а след това измерете времето от яденето до момента, в който ще изхвърлите люспите в тоалетната. Време за храносмилане от 24 до 48 часа се смята за нормално. След три дни вече се смята, че процесът е твърде бавен. Ако пък изхвърлите царевицата за по-малко от 24 часа, няма за какво да се притеснявате.

3. Белите дробове се тестват с качване на стълби

Най-простият начин да проверите как работят белите ви дробове, е като ходите бързо в продължение на 2 минути, а в същото време разговаряте. Може да си бъбрите и по мобилния телефон, докато изкачвате стълбите. Стане ли дишането учестено и усещате дискомфорт, трябва непременно да отидете при личния си лекар. Обезпокоително е и ако се чува свирещ звук.

4. Лист хартия за за хормоните на щитовидната жлеза

Заболяванитята на щитовидната жлеза са често срещани – може да става дума за прекомерно отделяне на хормони или пък за намаленото им производство. Треперещите ръце често са знак за хиперактивна щитовидна жлеза и това важи особено за жените между 20 и 40-годишна възраст. Жлезата произвежда прекалено много от хормона тиротоксин, пулсът се ускорява, мускулатурата става напрегната , човек губи тегло необяснимо, появяват се нервност и проблеми със съня. За да проверите хормона, опънете напред ръка с дланта надолу и отгоре сложете лист хартия среден размер. Ако хартията се тресе видимо, това може да означава свръхактивна щетовидна жлеза.

При обратния процес, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиротоксин, метаболизмът и рефлексите са бавни. Един от начините да проверите дали имате този проблем е с рефлекса на глезена. Кръстосайте крак върху крак. Опънете бавно горния, като гледате ахилесовото сухожилие, намира се точно над петата. Рязко го ударете с лъжица. Глезенът обикновено реагира мигновено. Ако обаче има забавен рефлекс или пък кракът се върне бавно в първоначалната си позиция, може да имате хипоактивна щитовидна жлеза.

5. Докосвайте носа, за да проверите сивото вещество

Проблеми с координацията може да са сипмтом за заболявания като множествена склероза или дори за инсулт. За да направите теста, седнете срещу приятел и го помолете да движи пръста на ръката си (така, че да я стигате) няколко сантиметра вляво, после вдясно, назад и напред. При всяко движение докосвайте пръста му, а после носа си. Ако имате увреждане на малкия мозък, няма да успеете да хванете пръста.

6. Краката нависоко да проверка на артериите

Запушените артерии са сериозен риск за сърцето, но останалата част от тялото също страда. Много хора имат периферна артериална болест, водеща до нарушено кръвоснабдяване. Дали случаят при вас е такъв, можете да проверите с известния тест на Бергер. Легнете на леглото и вдигнете и двата си крака под ъгъл от 45 градуса. Задръжте така за 2 минути. Ако някой от краката ви стане много блед, това може да е свързано с лошото кръвообращение. След това пуснете краката надолу от леглото. Кръвта нахлува бързо в тях. Има ли проблем, ще трябва да чакате по-дълго време. Вместо нормалния розов цвят кракът ви ще придобие червен.

7. Тиктакане на часовник тества слуха

С годините слухът отслабва, но може да има и други причини освен възрастта. Бързо ще проверите състоянието на слуха си с помощта на ръчен часовник. Отидете в тиха стая. Запушете едното си ухо с пръст, като държите часовника с ръка до другото. После постепенно отдалечавайте часовника. Трябва да го чувате дори на една ръка разстояние. Може да направите теста и по друг начин: помолете приятел да шепне високо. В този случай трябва да можете да чувате думите и от 1 крачка разстояние.

8. Снимайте бенките като проверка за рак

Бенките, които имаме по рождение, трябва да се наблюдават поради опасността от меланом, който е най-опасният рак на кожата. Основният признак за злокачествен процес е, ако бенката започне да променя цвета и формата си. Трудно е да помним как е изглеждала тя преди година, затова можете да ги снимате с дигитален апарат през определен период. Слагайте и линийка до тях, а след това качвайте снимката в компютъра, като отбелязвате датата. Правете го на всеки 6 месеца. Ако има разлика в снимките, ще я забележите.

9. Рамката на вратата проверява очите

Това е тест за състоянието на централната част на ретината. С възрастта понякога се развива макулна дегенерация, която води до ослепяване. Погледнете към рамката на врата или прозорец от разстояние. Първо закрийте едното око, а после другото. Трябва да виждате краищата на рамката като вертикални и хоризонтални паралелни линии. Ако краищата по някакъв начин ви се виждат изкривени, тогава може да имате макулна дегенерация. Правете теста редовно. Ако забележите проблем, веднага отидете на очен лекар.

Свързани теми: Инжекция в окото спира форма на макулна дегенерация

Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

Одобриха ново лекарство за най-тежкия кожен рак – меланом

Свързани публикации

1 коментар

  1. Капка йод ще ви помогне да проверите дали изварата съдържа нишесте. Ако да, петното ще стане тъмносиньо, а ако не – цветът на йода няма да се промени.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -