петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно12-сантиметрова опашка порасна на бебе

12-сантиметрова опашка порасна на бебе

Петмесечният Нуо Нуо от Китай е нормално бебе с изключение на едно – притежава 12-сантиметрова опашка. Майка му отчаяно се моли на местните хирурзи да помогнат, но това не е толкова лесно, колкото изглежда.

Детето е жертва на атавизъм, заключават лекарите. Това е проява на отделни черти, характерни за далечни предци, които липсват в последните поколения. Възможно е опашките някога да са се срещали в праисторически времена според теорията на Дарвин, но наличието на опашка у дете през 21 в. е най-малкото необичайно.
Майката на Нуо Нуо забелязала появата й няколко дни след раждането. По-лошото е, че тя започнала да расте и не е спирала до днес. Лекарите открили, че опашката се е развила при момчето още в утробата поради спина бифида – вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака. Най-големият рисков фактор е липсата на фолиева киселина при бременните. Формирането на опашката започнало още в първите четири седмици след зачеването, когато започнало образуване на невралната тръба – част от нервната система.

При спина бифида гръбначният стълб, чиято цел е да обгръща и защитава нервите, не се затваря правилно. Точните причини за този дефект не са известни. Обикновено проблемът може да се реши с операция. Тя обаче крие сериозни рискове – например да бъде засегната нервната система. Това може да доведе до различни усложнения, включително безконтролно уриниране и дори парализа. Засега китайските хирурзи смятат, че премахването на опашката на Нуо Нуо е невъзможно.

Източник: Shanghaiist.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -