петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЩе лекуват кръвното с две инжекции годишно

Ще лекуват кръвното с две инжекции годишно

Скоро високото кръвно ще може да се лекува само с две инжекции годишно, съобщи в. „Дейли мейл“. Препаратът действа като ваксина и е разработен от японски специалисти. Той блокира ефекта на хормона, виновен за покачването на артериалното налягане.

Ваксината ще бъде истинско облекчение за милиони хора по света, които всеки ден вземат по едно или повече лекарства срещу хипертония. Засега инжекциите са в начален стадий на изпитанията, през коио минават всички лекарства, преди да бъдат допуснати до пазара. До 2 г. се очаква да стигнат до клинични изпитания при хора.

Ефектът им се дължи на успешното блокиране на действието на хормона ангиотензин 2, който свива мускулите и кръвоносните съдове, от което се повишава кръвното налягане. Ваксината стимулира имунната система, като произвежда антитела, способни да спрат достъпа на ангиотензин до мускулатурата. Тя съдържа фрагменти от ДНК на хормона. Когато те се инжектират в човешкото тяло, имунната система реагира, като произвежда антитела, които унищожават този хормон.

При опитите с плъхове е наблюдавано спадане на артериалното им налягане до приемливи нива още само след първата инжекция. Действието й трае цели шест месеца. Разработката е дело на изследователи от университета в Осака. Хипертонията е виновна за половината от случаите на инфаркт и инсулт. Тя се развива, когато кръвоносните съдове изгубят своята еластичност. При някои пациенти високото кръвно може да бъде коригирано с консумирането на по-малко сол и повече физически упражнения. Но при много други се налага да пият медикаменти всекидневно. Понякога те обаче имат странични ефекти – могат да предизвикат умора, крампи, безсъние, замаяност или запек.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -