събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОблъчват ни с грохнали рентгени, три от четири са над 20 г.

Облъчват ни с грохнали рентгени, три от четири са над 20 г.

Близо 75% от рентгените у нас са на преклонната възраст над 20 г., 70% от всички компютърни томографи са купени втора ръка, като сериозен проблем има и с възрастта на мамографите. Това съобщи Тодор Воденичаров,  ръководител на сектор „Здравеопазване“ в Siemens за България. За такситата например има нормативно определена пределна възраст заради безопасността на пътниците, а за медицинската техника няма никакви ограничения, посочи той. Поради това у нас масово се внасяла апаратура втора и дори трета употреба.

Агенцията за ядрено регулиране издава през определен срок лиценз за облъчването на всеки апарат. Дори то да е под максимално допустимата норма, пак е в пъти по-голямо от това на съвременната техника, посочи Воденичаров. Освен това технологичната революция при медицинската апаратура през последните 5-10 г. прави диагностиката несравнимо по-прецизна от преди. Старите апарати не можели да постигнат съвременното качество на изображенията. В Грузия например наскоро приели закон, който ограничава възрастта на използваната за медицински цели техника до 7 г. По международни стандарти медицинската апаратура се смята за остаряла след 7-10 години от нейната експлоатация.

Хаос имало и при поддръжката на медицинската техника. Ако един модерен апарат не се поддържа и настройва от сертифицирани специалисти, в най-лошия случай той може да навреди, а в по-добрия – няма да даде това качество, на което е способен. Затова експерти в областта на общественото здраве в партньорство с Българската асоциация на търговците на медицински изделия (БАТМИ) готвят препоръки за стратегически подходи, за да се подобри нормативната база в тази област, каза още Воденичаров. Препоръките ще бъдат изготвени и публикувани в Бялата книга до края на годината, на базата на изводи от обществени обсъждания и заседания на експертните комисии. 

„Системата на здравеопазване е изключително комплексна и се нуждае от колективните действия на държавната власт, бизнеса, медиите и медицинските специалисти. Едно от основните предизвикателства за системата на българското здравеопазване, които трябва да бъдат дискутирани публично, е възрастта на медицинската апаратура, особено когато става въпрос за източници на йонизиращо лъчение. Не става въпрос само за недостиг на средства, но и за липса на контрол върху вноса, употребата и особено важно – поддръжката на медицинска апаратура“, обяснява Тодор Воденичаров.

Режимът на внос, инсталация и ремонт на медицинска апаратура не е ясно регламентиран, което позволява при поддръжката и ремонта да се използват резервни части и софтуер, с неясен произход. Това създава предпоставки за недобро качество на съответната апаратура. „Парадоксалното е, че нямаме изисквания за възрастта на медицинската апаратура. Касата плаща еднакво за един тип изследване, без да взема предвид възрастта на техниката. На практика няма преки икономически стимули за лечебните заведения да правят инвестиции в по-качествена апаратура. В Австрия, например, има 100% реимбурсиране за апарати на възраст до 7 години и 50% за реимбурсиране за апарати на повече от 7 години „, констатира Тодор Воденичаров.

Новата стратегия за сервиза на Siemens е фокусирана върху превантивните действия. Чрез дистанционно следене на работните параметри на системите се откриват източниците на потенциални проблеми, преди още реално да са възникнали. Всеки произведен и инсталиран от Siemens апарат е свързан онлайн към централата в Германия и към сервизния център в съответната държава. Така експертите на Siemens отстраняват дистанционно до 30% от проблемите с апаратурата, каза инж. Борислав Ковачев, ръководител на сервизния център в Siemens.

Сервизът на Siemens има офиси в 128 страни, включително и в България, където обслужва над 200 000 системи. 57 хиляди от тях имат дистанционна връзка до централата на Siemens в Германия. Ако до 2 часа специалистът от местния екип не може да разреши проблема, той се докладва в Германия, където по случая се мобилизира допълнителен ресурс.

„Добре е да се знае, че медицинското облъчване се извършва със съгласието и знанието на пациента. Имате право да се интересувате от апаратурата, с която ви преглеждат„, препоръчва в заключение Тодор Воденичаров. Сектор Здравеопазване на Siemens е един от най-големите доставчици на медицинска апаратура в света и лидер в областта на продуктите за образна диагностика, лабораторна диагностика, медицински информационни технологии и слухови апарати. Siemens предлага на клиентите си продукти и решения за цялостна грижа за пациента от един източник – от превенцията, ранното откриване и диагностиката на заболяванията до лечението и рехабилитацията. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -