четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕднократна инжекция може да понижи лошия холестерол с две трети

Еднократна инжекция може да понижи лошия холестерол с две трети

Еднократна инжекция, която понижава нивата на „лошия“ холестерол с близо две трети, успешно е тествана при пациенти, съобщи в. „Дейли експрес“. Новият подход може да революционизира лечението на сърдечносъдови болести и инсулт и да помогне за спасяването на милиони човешки животи.

Инжекцията, разработена от фармацевтичната компания Alnylam Pharmaceuticals, може да се прилага и като алтернатива при един на всеки петима пациенти, които не могат да приемат статини – настоящия златен стандарт сред понижаващите хо-лестерола медикаменти.

Комбинацията със статини дава още по-голям ефект

Това, което прави новия метод още по-обещаващ, е, че може да се прилага в комбинация със статини за постигане на още по-голям ефект. „Хората с изключително висок холестерол са застрашени от инфаркт. Този нов подход дава и надежда за пациентите с резистентност към статини. Резултатите от настоящото изследване потвърждават, че чрез блокирането на определени протеини нивата на „лошия“ холестерол могат да бъдат намалени съществено“, казва професор Питър Вайсберг от Британската фондация за сърдечни заболявания.

Инжекцията е тествана върху здрави доброволци на възраст между 18 и 65 години с леко до умерено повишени нива на „лошия“ холестерол. Резултатите са показали, че единична доза е достатъчна, за да ги понижи с до 57 процента. Статините отдавна са възхвалявани като „хапчета-чудо“ за понижаване на нивата на опасните мазнини в кръвта, предизвикващи запушване на артериите.

На много хора обаче, които ги приемат всекидневно, се налага да ги спрат заради сериозни странични ефекти – от мускулни болки до сериозни белодробни проблеми. При един на петима пациенти статините не понижават холестерола до безопасни нива, което означава, че за тях рискът от внезапна смърт от инфаркт или инсулт остава, припомнят специалистите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -