четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовини"Байер" си партнира с Оксфорд за ново лечение на ендометриозата

„Байер“ си партнира с Оксфорд за ново лечение на ендометриозата

„Байер ХелтКеър“ и Оксфордският университет сключиха стратегическо партньорство в проучванията в областта на гинекологичните терапии. То се фокусира върху ендометриозата и маточните фиброми, като целта е да се открият и разработят иновативни лечения за тези заболявания.

„Новото ни партньорство с една от водещите институции в световен мащаб съчетава опита в разработването на лекарства на Байер с експертното познание за заболяванията на Оксфордския университет“, заявява проф. д-р Андреас Буш, член на Изпълнителния комитет на Байер ХелтКеър и ръководител на Глобалния отдел по разработка на лекарствени продукти. „Партньорството ни дава възможност съвместно да разработим иновативни възможности за лечение за жените, които страдат от тези социално значими заболявания“, допълва проф. д-р Буш.

Компанията  Байер е фокусирана върху откриването на иновации при контрацептивите и гинекологичните терапии. Дейностите по разработването на нови лекарства на Байер в тази сфера са концетрирани върху разработката на възможностите за лечение на ендометриоза и маточни фиброми – заболявания, за които все още няма достатъчно познания и засягат милиони жени по света. В момента има голяма медицинска нужда от иновативни лечения и за двете заболявания, тъй като понастоящем няма познато лекарствено средство с лечебен ефект и наличните терапии са с определени ограничения.

„Партньорството ще се възползва от уменията на всяка от страните при разработката на иновативни лечения, които ще помогнат на милиони жени по света. То показва и желанието на Оксфорд да работи съвместно с индустрията в разработката на нови лекарствени продукти“, според Андрю Хамилтън, заместник-ректор на Оксфордския университет.

Според условията на партньорството двете страни ще участват с иновативни лекарствени продукти и висококачествени технологични инфраструктури. Освен това, Байер и Оксфордския университет ще споделят отговорностите си – от базовите проучвания до началните клинични изпитвания по отношение и на двете заболявания. Съвместните изследователски проекти ще бъдат провеждани в Оксфордския университет и Центъра за изследвания и разработки на Байер ХелтКеър в Берлин. Първоначалният срок на партньорството е две години с възможност да бъде удължен за пет години. Байер има правото да лицензира ексклузивно както лекарствените таргети, така и потенциалните кандидати за лекарствени продукти, като по този начин компанията става отговорна за всички последващи клинични разработки и комерсиализация. Университетът в Оксфорд ще получи възнагражение, обвързано с постигането на определени цели, и процентно възнаграждение в зависимост от успеха на разработките и одобрението на потенциалните кандидати за лекарствени продукти.

За ендометриозата
Ендометриозата засяга приблизително 176 милиона жени по света или 10% от жените в репродуктивна възраст. Заболяването е причинено от абнормния растеж на тъкан, подобна на тази от вътрешната обвивка на матката (ендометриум), в области, извън маточната кухина, където това причинява растежа на ектопични формирования. Обикновено те се намират в яйчниците и тазовия перитонеум, но могат да засегнат и други органи като пикочния мехур, червата и ректума. Ендометриозата се асоциира с болезнена менструация, хронични болки в областта на таза, болезнен полов акт и вторично безплодие.

За маточните фиброми
Маточните фиброми (лейомиома) са туморни образувания на гладката мускулатура, формиращи се от стената (миометриума) на матката. Туморите са предимно доброкачествени и се срещат обикновено през средния и късния период на репродуктивните години на жената. Въпреки че повечето фиброми са безсимптомни, между 5% и 10% от жените преди менопауза проявяват симптоми като силно менструално кървене и усещане за натиск в областта на пикочния мехур и ректума.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -