събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСуха кашлица и променен вкус в устата - симптоми на сенна хрема

Суха кашлица и променен вкус в устата – симптоми на сенна хрема

Когато носът потече през пролетта, основният въпрос е дали става дума за алергия или обикновена хрема. И двете заболявания започват с бистър секрет от носа, но после протичат различно. Алергията, която обикновено по това време на годината е поленова (сенна хрема), има някои характерни симптоми. Кои са те, обяснява д-р Димитър Янев, УНГ специалист и хомеопат от Бургас. Освен бистрата и дразнеща секреция от носа, очите се зачервяват. Има и сърбеж по върха на носа, клепачите и други места на лицето.

Симптом при сенна хрема – суха спастична кашлица

Сенната хрема има и друга особеност – симптомите се появяват и изчезват внезапно. Ако течащият нос ви мъчи от пролетта до есента, тоест времето, когато тревите и дърветата цъфтят, най-вероятно е поленова алергия.

д-р Димитър ЯневГлавоболие, слабост и дискомфорт също издават алергията, но повечето хора не им обръщат внимание. Следващите симптоми при някои хора са доста тежки и непреодолими, допълва УНГ специалистът. Очите сърбят силно, зачервяват се и се подуват. Носът не само е запушен, но и сърби. Сълзите текат сами, тръгва серийно кихане. Понякога има суха и спастична кашлица. Може да се затрудни и дишането, особено ако сме в пряк контакт с алергените. Променят се обонянието и вкусът в устата – това е друг характерен симптом при сенна хрема. Гърлото обикновено е раздразнено, има усещане за сърбеж в областта на твърдото небце. В редки случи мъжецът може да се подуе. Сърбежът в ушите и ушната мида пък е друг симптом, който често се бърка с гъбична инфекция и не му се обръща внимание.

Склонността към алергична реакция донякъде се унаследява. Затова ако в семейството вече има хора с такава диагноза, помислете как да предпазите най-малките. Не пушете в стаите, където са те. Пазете ги от близък контакт с най-честите алергени като полени, мухъл, плесени, прах, акари, храна за рибки. Не рискувайте с домашни любимци (кучета, котки). Още по-голям е рискът при недоносените бебета, при децата, родени през поленов сезон, както и тези, които не са кърмени. Майката пък трябва да внимава какви храни използва, тъй като всичко преминава в кърмата.

Вижте още: Нелекувана алергията може да отключи астма

Тестовете за алергия са кръвни или кожни

Тест за алергия се прави при съмнение за хроничен или сезонен ринит, при астма, при обриви, сърбежи, копривна треска, предизвикани от храни, и чести конюнктивити. Изследването се препоръчва също, ако носът често е запушен, а няма признаци за простуда, при тежки реакции към ужилване от насекоми, при свръхчувствителност към препарати за дезинфекция и лекарства. Има различни видове тестове – кръвни или кожни, а лекарят ще ви посъветва кой е най-подходящ.

При кожния тест на предмишницата или гърба се поставя разреден екстракт от даден алерген и по кожата се правят повърхностни убождания с игла, за да може алергенът да проникне. Наблюдава се за подуване или зачервяване, които да насочат към локална алергична реакция. Кръвните изследвания (RAST, ImmunoCap и ELISA) измерват наличието на специфични IgE антитела в кръвта на пациента. Провеждането на съответните изследвания дава възможност за точна диагноза и лечение.

Защо хората днес страдат все по-често от сенна хрема?

Наследствеността е един от факторите. Съществува и т.нар. „хигиенна теория“, според която прекалената чистота и стерилност в бита от най-ранна възраст прави имунната система ленива. Тя е лишена от контакта със сравнително безобидните микроорганизми, които я тренират. Интересно е, че има разлика в пика на симптомите на село и в града. Причината е движението на въздушните маси.

В природата симптомите са по-силни сутрин. Тогава концентрацията на алергени е най-голяма. Към обяд и следобед затопленият въздух ги издига нагоре. Докато в града е точно обратното. Климатът се променя, навлизат нови растения, които не са характерни за района. Повишава се нивото на въглеродния двуокис, а това увеличава цъфтежа. Газовете от колите, глобалното замърсяване и затопляне също оказват влияние. Симптомите се засилват при сухо и слънчево, ветровито време и намаляват осезаемо при дъжд.

Лечението на алергията е комплексно

Сенната хрема се лекува успешно, но трябва търпение и комплексен подход, казва д-р Янев. Ако не се лекува адекватно и навреме, може да се стигне до редица усложнения като хроничен синузит, полипи в носа, възпаление на средното ухо и дори намаление на слуха. Нерядко се засягат долните дихателни пътища, развива се астма.

Бърз ефект срещу симптомите имат лекарства от групата на антихистамините. Те директно блокират алергичните рецептори в организма. Може да се прилагат комбинирано антихистамини и кортикостероиди под различна форма. Страничните ефекти на тази терапия са сънливост и увеличен апетит. Има и по-тежки, затова трябва много внимателно да се преценят ползата и рискът.

Вижте още: Алергията се лекува с имунотерапия

Постоянно запушен нос – кои са причините

Най-важното е навреме да се потърси алерголог. Заедно с УНГ специалист той ще вземе правилното решение за пациента. Самолечението не е желателно, макар че в по-леки случаи можем да си помогнем и е добре да го направим с хомеопатия. Започнете профилактика срещу сенната хрема колкото се може по-рано, преди 10-15-ти април. Подходящ е например комплексният хомеопатичен препарат Ринитал – профилактично се взема 1 таблетка до 6 пъти дневно за възрастни и 4 пъти за деца. Лечението на сенната хрема в острия стадий е с дозировка: по 1 таблетка на час, максимум 12 дневно за възрастни (за деца – по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 пъти.)

Шуслеровите соли също са чудесен помощник за справяне със сенната хрема. Сол №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид се приемат по 1 таблетка 4 пъти дневно от всяка посочена сол за възрастни (до 3 таблетки от всяка сол на ден за деца). Пият се разтворени във вода или се смучат. Вземайте ги от април до септември, като при остри симптоми дозата може да се увеличи до 8-10 таблетки дневно от всяка сол. Добре е да подобрим и имунното си състояние с помощта на хомеопатични препарати като Инфлуцид (по 3 таблетки дневно поне за един месец). Хомеопатията има изключителен ефект върху сенната хрема, като лечението с монопрепарати е индивидуално и по указания на квалифицарани лекари хомеопати, пояснява д-р Янев.

Как да разберем кои храни усилват алергията

За да подобри трайно състоянието си, човек със сенна хрема трябва да промени начина си на живот и храненето. Ето как да разберем кои продукти влошават алергията. За два-три месеца се минава на безглутеново хранене (глутенът е протеин в пшеницата и други зърнени култури), ограничават се млечните продукти. В тях има казеин, който спомага за образуване на повече слуз. Ядки, мед и други храни, които често правят алергия, също се избягват. След това пробваме различни храни от забранените. Наблюдаваме реакцията на организма, водим дневник и така в рамките на няколко месеца се уточнява храненето, съветва д-р Янев.

Неприятно е, но трябва да се ограничи излизането след природата, особено в слънчево, сухо и ветровито време. Ето и още съвети към алергичните. Дрехите, с които сме били навън, се махат веднага след прибирането вкъщи. После се взема душ, а носът се промива и се прави гаргара дори с обикновена вода.

Вижте във видеото някои основни съвети за поведение при алергична хрема. 

https://www.youtube.com/watch?v=Y-XM6YmGil4

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -