четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПромивки успокояват лигавицата при изкривена носна преградка

Промивки успокояват лигавицата при изкривена носна преградка

Някои малчугани сякаш постоянно са хремави. Това се получава и при постоянната употреба на съдосвиващи капки, предупреждава д-р Евтимия Солева, общопрактикуващ лекар в София. Те работят бързо – дават резултат на момента, но в рамките на няколко дни. Спре ли употребата им, след 10 дни хремата отново се връща. Честото приложение на съдосвиващи капки разранява носната лигавица, кара я постоянно да отделя секрет.

Дадат ли рано детето на ясла, родителите трябва да свикнат с мисълта, че то ще има сополи – с цвят или без цвят, поне една година. Други рискови периоди за проява на алергичния ринит са предпуберитета и пуберитета. Заболяването обаче може и да отзвучи в детската възраст, зависи как родителите се грижат за детето, допълва лекарката.

Нелекуваният алергичен ринит влече след себе си доста неприятни усложнения. „Белодробните специалисти говорят за единен бронхо-пулмонален път – нос, трахея, бял дроб. Така хроничният ринит може да стане отит или синуит. Това е хронично огнище на гной под мозъка и е доста опасно. Пациентите страдат много заради синузита, а лечението му е дълго и сложно. Има риск и от астма“, изброява рисковете от подценяването на хремата д-р Солева.

Някои деца страдат от девиация – изкривена носна преградка. Снимка се прави едва след 3-годишна възраст. Тези деца също имат хронична хрема, но не е задължително да е от инфекциозен причинител или алерген. При тях не е необходимо лечение, а само промивка на носа за успокояване на лигавицата. За целта биха могли да използват шуслерови соли, които помагат за очистване и възстановяване на клетката на биохимично ниво.

Солите може да се приемат като разтвор за промивка или вътрешно за укрепване на клетките в лигавицата. Използвам често шуслеровите соли с номера 2 и 4, защото успокояват лигавицата, действат противооточно, а също и номера 8 и 10 при направата на разтвори за капки за носа, казва още лекарката. Ако децата имат проблеми и с кожата, препоръчва и силицея. Тя влияе добре на епителната тъкан. Една таблетка дневно на малките деца е достатъчна. Шуслеровите соли може да се използват и като профилактика – номера 2, 3 и 4 три пъти по една таблетка дневно от трите вида соли в продължение на поне 10 дни. Ако детето е здраво, на първата седмица номер 3 може да се спре. Тази комбинация е подходяща и като подготовка за ваксините.

Шуслеровите соли помагат и при имунизация. За да се справи детският организъм по-лесно, препоръчвам три дни преди ваксинирането да се дават солите 2 и 3 – три пъти по една таблетка дневно, казва д-р Солева. В деня на имунизацията се дават солите 2,3 и 4 – три пъти по една таблетка, а три дни след това – номера 2 и 4 три пъти по една таблетка.

Свързани теми: Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

През пуберитета имунитетът отново създава проблеми

Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -