петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПиенето на вода намалява тежестта на сенната хрема

Пиенето на вода намалява тежестта на сенната хрема

Способността на имунната система да разпознава и атакува попаднали в организма чужди вещества (антигени) е важна за нашето оцеляване, предпазва ни от вируси, бактерии и токсини. Нейната свръхреакция обаче създава проблеми, защото при някои хора имунитетът се активира срещу безвредни вещества (алергени).

Защо алергиите станаха толкова много и чести?

упорита хрема алергияАлергията се проявява по различен начин – като кожно заболяване (уртикария, екзема) или дихателна алергия (алергична хрема и бронхиална астма), казва д-р Василка Юрукова, специалист по хомеопатия в Пловдив. При някои може да е просто леко зачервяване със сърбеж, а при други – тежка анафилактична реакция със засягане на дишането и риск от смърт.

Полени, домашен прах, животински косми, плесени (мухъл), ухапвания от насекоми, някои храни и лекарства най-често провокират алергия. Загадка обаче остава, защо тези състояния толкова зачестиха в наши дни. Има много теории. Най-логичната причина е, че не живеем според законите на природата, посочва лекарката. Водата, въздухът, почвата и храната съдържат чужди и понякога токсични за човешкото тяло вещества.

Състоянието на черния дроб влияе за алергията

разтоварване на черния дробИмунната система не е подготвена да се справи с тях, да живее с тях. Злоупотребата с лекарства също води до силен стрес за имунитета. Замърсяването на околната среда неминуемо води до замърсяване на основните пречистващи органи като черен дроб, бъбреци и черва. Повечето мои пациенти се изненадват, когато научат, че състоянието на черния дроб влияе върху тежестта на техните алергии, посочва д-р Юрукова.

Кихане, течащ или запушен нос, сърбеж в носа, очите и небцето, сълзене от очите, кашлица, главоболие или умора – това са добре познатите ни симптоми на хрема. Дали обаче тя е алергична или от настинка? Сенната хрема лесно се различава от обикновена простуда или друг вид ринит, защото се проявява само в определени месеци като реакция към полените. Концентрацията им във въздуха нараства, когато цъфнат тревите, храстите и някои дървесни видове. Нерядко засяга цели семейства, а според статистиката един от петима има такива симптоми.

„От личен опит знам, че алергичната хрема може да вгорчи живота на всеки. При мен самата тя се появи още като дете. Пробвах всички видове лечения от традиционната медицина, но не получих трайно облекчение от антихистамините, кортикостероидите и десенсибилизацията. Всяка година през пролетта и лятото ставаше все по-зле – постоянно бях с главоболие, отпадналост, не можех да спра да кихам, нощем беше невъзможно да заспиш от хремата и кашлицата, а денем носът и очите ми бяха подути. На всичко отгоре, сенната хрема често се усложняваше със синузит. Налагаше се най-красивата част от пролетта и лятото да прекарвам затворена у дома. Бях много изнервена, защото бях в безизходица“, спомня си д-р Юрукова.

„Тогава се случи нещо неочаквано. Току-що бях завършила медицина и бях на гости през юни у моя приятелка в Германия. Тя ме гледаше как се мъча с носни кърпички и спрейове на нос и ми каза „Пробвала ли си с хомеопатия?“ Всъщност дотогава не бях чувала за хомеопатия, но това, което видях и научих толкова ми хареса, че станах хомеопатичен доктор и започнах да преподавам това на лекари. Моята сенна хрема промени напълно живота ми! Често моите нови пациенти с алергична хрема са приятно изненадани, че с хомеопатия и шуслерови соли се чувстват толкова добре, че дори могат да се откажат от кортикостероидните спрейове и антихистамините“, допълва тя.

Лечение на сенна хрема с хомеопатия

хомеопатия глобулиЗа да си помогнем по този начин обаче е нужна дисциплина. Ето и основните правила. Лечението трябва да започне поне два месеца преди началото на симптомите. Ако обичайно те започват през май, добре е още от февруари-март да се започне с хомеопатични лекарства, които да намалят свръхчувствителността на организма към полените. Добър вариант са „Ринитал“ (2-3 пъти дневно по една таблетка) или шуслерови соли №3 и №8 – две таблетки дневно за деца и три таблетки за възрастни.

При вече активна сенна хрема трябва да се увеличи дозата. При по-изявени симптоми тялото има нужда от по-голямо количество хомеопатични лекарства. „Ринитал“ се взема 3-4 таблетки дневно, при по-тежки случаи се стига до 6 таблетки дневно, а шуслеровите соли се вземат по 5 таблетки от всяка сол. Най-удобно е солите да се разтворят в малка бутилка, която да се изпие постепенно през деня.

Облекчение на симптомите настъпва, ако в острата фаза се спрат напълно слузообразуващите храни, защото те засилват хремата. Временно спрете всички млечни продукти и ограничете храните с глутен като хляб и тестени изделия, съветва д-р Юрукова. Трябва да се пие доста вода – 2 л вода дневно, защото така се компенсира загубата на течности от хремата. Има и друго: добрата хидратация сваля нивото на хистамина в кръвта, което намалява тежестта на алергичната реакция.

Помогнете на тялото да се изчисти от токсините

Тя няма да е така бурна, ако помогнете на тялото да се изчисти от токсините. Спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите. Прочистването от токсините от черния дроб и червата води до драстично намаляване на симптомите на алергия, споделя наблюдения от практиката си лекарката. При много тежка сенна хрема комбинираните хомеопатични препарати като „Ринитал“ може да се окажат недостатъчни. Тогава лекар хомеопат може да изпише специфично за конкретния човек хомеопатично лекарство.

Шуслеровата терапия и хомеопатичното лечение имат предимството, че са лечение на природна основа. Така се стимулира имунната система сама да се справи с даденото заболяване, не се потискат естествените оздравителни процеси в организма, защото не се внасят чужди химични вещества. Няма странични ефекти, не се наблюдава привикване или алергия. Може да се комбинира с традиционно лечение, ако болният страда от тежки придружаващи заболявания, например астма, захарен диабет или сърдечно-съдови заболявания.

С времето сенната хрема ще става все по-лека и по-кратка, докато накрая напълно изчезне от живота ви, убедена е д-р Юрукова. Тя съветва хората със сенна хрема в никакъв случай да не се лекуват с кортикостероидни инжекции с дълготрайно действие. „Примамливо е, защото в началото ефектът е великолепен. Всички симптоми бързо изчезват, човек решава, че алергията си е отишла, но симптомите се връщат след няколко седмици, което налага нова доза. След време плащате с лихви това „подобрение“.

Най-неприятният случай, който съм лекувала наскоро, беше жена с тежко автоимунно заболяване, отключено след прилагане на кортикостероидни инжекции всяка пролет в продължение на 16 г. Потискането на заболяването не води до излекуването му, а до поява на други. За съжаление хората, незапознати с хомеопатията, рядко виждат връзката между здравословните си проблеми и влошаването на състоянието с годините“, коментира д-р Юрукова.

Хомеопатия за профилактика

„Ринитал“ е комбиниран хомеопатичен препарат, който съдържа някои от най-често използваните хомеопатични лекарства за повлияване на сенна хрема. Може да се използва както за профилактика на хремата преди нейното започване, така и по време на обостряне на алергичния ринит. Дозата е еднаква за деца и за възрастни.

Шуслеровите соли са естествените минерални съставки на всяка наша клетка. При дефицит на даден минерал се нарушава функцията на клетките, което може да отключи заболяване. Шуслерова сол №3 (железен фосфат) намалява алергичното възпаление, успокоява зачервяване на носа и очите, а шуслерова сол №8 (натриев хлорид) нормализира равновесието на вода и соли в организма. Така спира обилната хрема, сърбежа и кихането.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -