четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПедиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!

Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!

  • Пчелно млечице и пробиотици укрепват имунитета
  • Минерални соли дават шанс на организма сам да се възстанови
  • Усложненията идват, когато детето се връща недоизлекувано в градината

Имунитетът е нещо, за което всички знаем, че съществува, но трудно можем да си представим колко сложна и многопластова е системата за отбрана на организма. Родителите питат преди всичко какви мерки може да се вземат, за да останат децата здрави, казва д-р Детелина Христова, педиатър в 12-о ДКЦ. Резките температурни спадове в първите есенни дни, по-късият ден изискват адаптация на организма.

Плодове и зеленчуци полезни за адаптацията на организма

През деня все още е топло, но пък сутрин, когато излизаме от къщи, е доста студено. Някои хора се обличат неподходящо, а това води до преохлаждане. Отваря се път за вирусите. Някои от мерките звучат познато, но е добре да си ги припомним, казва д-р Христова. Необходимо е в храната да присъстват повече плодове и зеленчуци, богати на биологично активни вещества, важни за имунната система. Тя трябва да бъде подкрепяна, като я снабдяваме с необходимите витамини, минерали, но също белтъци, мазнини и въглехидрати.

Най-важни са полиненаситените мазнини, които се съдържат в рибата и зехтина. Добре е да присъстват продукти като пчелен мед, прополис, пчелно млечице, кисело мляко, защото млечнокиселите бактерии (пробиотици) имат важно значение за имунитета. Златните правила за здраве включват още разходки на открито поне един час дневно, добър микроклимат в помещенията (често проветряване), да се избягва стресът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб
Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия
Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли
Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето

Добрите намерения обаче често се разбиват в напрегнатото всекидневие. Искаме, но не успяваме да се храним с качествени храни. „Като лекар изхождам от принципа преди всичко да не вредим, затова в практиката си обичам да прилагам шуслеровата терапия, – посочва още д-р Христова. – Тя е разработена и утвърдена в Германия преди повече от 100 г. Тази терапия не е хомеопатия. Шуслеровите соли са минерални соли, разредени на принцип, подобен на разреждането в хомеопатията, но са в пъти по концентрирани.

Чрез тези соли се доставят на минерални вещества на клетката, които естествено съществуват в човешкия организъм, съдържат се и в храната. В шуслеровите соли те са приготвени във вид, достъпен за усвояване от организма. Разредени са до степен клетката да може да ги усвои. Така чрез регулация на обмяната на минерални соли на организма се дава възможност отново да поеме своята регулираща функция и сам да се възстанови.

При децата имунитетът е неукрепнал до 6-7 г. Това е основната причина да боледуват, а и поводи има много. По-малките масово посещават градини или ясли, където доста често има деца, преносители на вируси или бактерии. Освен това малчуганите невинаги се хранят правилно. Нормално е дете до 6 г. да се разболява от хрема, кашлица и гърло, казва педиатърът. Така то изгражда специфичен имунитет като се среща с микробите, които тренират отбранителните сили.

Боледуването изглажда имунна компетентност

Много майки искат детето им изобщо да не боледува, но тази нагласа е погрешна. „Неболедуващите деца често са повод за притеснение. Два пъти в моята практика съм наблюдавала при такива пациенти едно състояние, което се нарича септичен шок синдром. По принцип не боледуват, но когато се случи, понякога може да се стигне до много тежки усложнения, възможен е и летален изход“, разказва д-р Христова. За да постигне организмът имунна компетентност, е важно да се боледува от време на време. Въпросът е, да не се стига до тежки усложнения.

Нормално е, ако детето повиши температура, има хрема или прояви други симптоми на настинка три до пет пъти годишно. Дори ако веднъж или два пъти в годината се стигне до бронхит или пневмония, това все още не означава, че то е с отслабен имунитет. Проблемът е, че малките много често се връщат в детската градина недоизлекувани и там отново се заразяват с друг вирус. Получава се наслагване на инфекции. Така се завърта порочен кръг, стига се до възпаление на ушите, пневмонии, обяснява педиатърът.

Растящият организъм определено се нуждае от повече витамини и минерали от възрастните. Не е необходимо да се вземат имуномодулатори, ако детето боледува в рамките на обичайното. По-мекият вариант да се помогне са шуслеровите соли – номера 3 (ферум фосфорикум), 6 (калиум сулфурикум ) и 7 (магнезиум фосфорикум). Много от пациентите на д-р Христова вече ги приемат профилактично. Курсът продължава 3-4 седмици. „Идеята на тази терапия е организмът да си набави липсващото му и сам да регулира адаптацията към смяната на сезоните и атаката на вирусите. Солите не дават 100% гаранция, че детето изобщо няма да се разболее, но очакванията са да изкара по-леко инфекцията“, коментира лекарят. След лечение на по сериозни инфекции като бронхит и пневмония, тя препоръчва някои фитоимуномодулатори, най-вече продукти с ехинацея. Приемат ли се пък антибиотици, включва шуслерова сол номер 6 с цел да се намали токсичния ефект върху черния дроб.

СНИМКА: БОЛЕНДЗРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -