вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНиското кръвно също е опасно - лесно става високо

Ниското кръвно също е опасно – лесно става високо

По-добре ниско кръвно, отколкото високо – много хора вярват в това. Ако стойностите обаче са прекалено надолу, това също не е добре за здравето. Обичайните симптоми са замайване при рязко изправяне от клекнало положение и залитане. Хипотонията засяга много млади хора, а при възрастните обикновено се получава от лекарства, казва известната природолечителка от Германия – графиня Ангелика фон Волфскийл при последното си гостуване в България.

графиня Ангелика ВолфскийлВ по-тежките случаи човек може да колабира. Ниското кръвно не е съвсем безобидно. „Води до спад на мозъчното кръвообращение и в дългосрочен аспект влияе зле на здравето“, казва тя.

Освен това то не гарантира защита от хипертония. Дори напротив – понякога с годините изненадващо ниското кръвно може да премине във високо. Първо трябва да се изследва сърцето с всички конвенционални методи и ако не се установи увреждане, може да се приложи алтернативна терапия – например с шуслерови соли.

„Обикновено помагам с комбинацията от номера 3 (ферум фосфорикум) и 8 (натриум хлоратум), приемани от три до девет месеца“, съветва графиня Волфскийл.

Предимството на шуслеровататерапия е, че действа и профилактично на атеросклерозата. Важно е също да се пият и повече течности – 30-40 мл/кг дневно.

Опасно ли е ниското кръвно?

Високото кръвно често се развива бавно и подмолно

високо кръвно хипертонияХората усещат безпокойство, нервност, горещи вълни, главоболие или недостиг на въздух. Може да се появят умора, изблици на пот или кървене от носа. Когато главоболието идва сутрин и отшумява през деня, вероятно е от високото кръвно. Хипертонията е най-разпространеното от сърдечно-съдовите заболявания.

Наследствеността играе известна роля, но ако наш близък е получил инсулт или инфаркт, това не означава, че сме обречени. Можем много да направим сами, за да се предпазим от болестта – да намалим солта, да внимаваме с храненето и алкохола, да водим активен живот.

„Най-важното, което обяснявам на моите пациенти, е да се върнат към своя естествен ритъм“, казва графинята. В напрегнатото всекидневие това е трудна задача. Като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания 4 тя препоръчва комбинацията от три шуслерови соли – 2 (калциум фосфорикум), 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). Калиевите йони са много важни за сърдечния мускул, тъй като не му достигат при висока консумация на натриев хлорид (готварска сол).

Комбинации от Шуслерови соли за жената

Стресът променя биохимията в организма

стрес умораЗатова нека приемаме нещата от живота по-скоро като предизвикателства, а не като нещо неприятно. „За доброто здраве на сърцето, но и на целия организъм е важно да сме отворени, да се грижим да има баланс между даване и получаване на любов“, обяснява графиня фон Волфскийл. Тахикардията допълва спектъра от разпространените сърдечно-съдови заболявания. „В повечето случаи няма функционално увреждане“, казва лечителката. Разхлопа ли се сърцето, често тичаме до тоалетната и отделяме голямо количество урина. Така символично извеждаме и прекалените емоции от тялото си.

„Човек трябва да се замисли защо сърцето му тупти ускорено и да се опита да избягва причините, които провокират пристъпа“, съветва графинята. Ако сте от този тип хора, добре е да имате подръка двете шуслерови соли – номер 5 и 7. Втората – магнезиум фосфорикум, е отлично успокояващо средство. Нейните йони се грижат за нормалното предаване на нервния импулс от мускула към нервите. Приемат се 10 таблетки, разтворени в топла вода. Глътките се държат минута-две в устата.

Кои храни провокират сърцебиене?

Организмът се нуждае от повече калий при умствен труд

стрес на работатаАко сърцебиенето е свързано с умствено напрежение в работата, организмът изразходва много калий. За централната нервна система е много важна шуслерова сол 5 (калиум фосфорикум). Вземат се три пъти дневно по 5 таблетки от нея, но най-късно до 15 ч през деня. Ако тахикардията е съпроводена със силно пулсиране в главата, например при изкачване на стълби, подходяща е сол номер 3.

Номер 2 идва на помощ, ако сърцебиенето е свързано с анемия. Нейният дефицит личи по лицето – то изглежда восъчно като на кукла. Шуслерови соли 8 (натриум хлоратум) и 10 (натриум сулфурикум) също имат връзка със сърцебиенето, тъй като имат отношение към водния баланс в тялото. Помагат и при задържане, и при недостиг на вода.

„Ако ускореният пулс разтърсва цялото тяло, то натриум фосфорикум (сол 9) трябва да се смуче многократно по три таблетки“, съветва още графинята. При по-възрастните често има сърцебиене през нощта с недостиг на кислород. За тези симптоми са подходящи солите 6 (калиум сулфурикум) и 11 (силицея).

5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

Стенокардията (ангина пекторис) е стеснение на коронарните съдове

Това състояние не е за подценяване. Зад стягането в сърдечната област стои рискът от инфаркт. Пристъпът си личи отвън – лицето на болния е с хлътнали слепоочия, а кожата е пепелява.Стресът и лошото хранене, липсата на физическа активност са фактори, които отключват заболяването. Основни средства са солите с номера 5 и 7, прилагани една след друга при остри пристъпи. „Ако усетите, че не ви достига въздух и ви е горещо в следобедните часове – вземете сол 6. Тя е минерал, който вкарва кислород в клетките“, съветва графиня фон Волфскийл. Това е много важно за чернодробните клетки, които се нуждаят от него, за да неутрализират токсините.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -