вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМного деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос

Много деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос

Майките най-много се тревожат за високата температура и хремата при децата, казва д-р Ирена Маждракова, която ръководи училище за родители в център Хела“. Течащият нос не е страшен, това е изчистване на тялото. В ранната детска възраст се наблюдава хронична хрема. Тя изчезва с израстването и подобряването на имунитета. Между 3 и 5 г. обаче понякога носът е постоянно запушен. Тогава може да се правят промивки.

Но детето се води на специалист по УНГ, ако това продължава седмици наред, за да се видят ушите. Понякога в ухото се набира вода заради възпаление на евстахиевата тръба, обяснява д-р Маждракова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Синапени лапи излекували пневмония при 5-годишно дете
Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли
Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето
Протеините са най-важни за детския имунитет

Родителите изпадат в паника при висока температура

Хомеопатичните средства са в зависимост от това дали детето вдига бързо, или бавно температурата, нивото, на което се задържа, жадно ли е, или не, потили се, бълнува ли. Всички знаят, че беладоната помага при, температура, но тя си има определена картина: децата трябва да са много горещи, бързо да вдигат температура, да излъчват топлина, зениците да са зачервени. Същото важи и за хамомила (хомеопатична лайка) при колики.

„Типичната картина за нея е, когато децата са много нервни, искат да бъдат носени и подрусвани; не се успокояват, когато им дадете нещо, те го хвърлят, нервната им система е изострена. Обикновено имат леко зелени диарийни изпражнения. Когато типичната картина я няма, ако детето се гушка и плаче жално, тогава хамомила няма да помогне, а по-скоро калкарея и пулсатила“, смята лекарката.

Хомеопатията се прилага според пациента

Дадено лекарство помага на един, но на друг – не, казва още тя. Правилното определяне на индивидуалното лекарство зависи донякъде от конституцията (физическите и психическите особености на личността): Някои деца боледуват често от- едно и също -отит или ангина. Хомеопатичното лекарство тогава се взема след острата фаза, за да помогне на детето да излезе от порочния кръг.

В училището за родители се разглеждат и други теми като възпаления на ушите, на гърлото, как да се справим с температурата и стомашно-чревните разстройства, храненето. Специалист по спешна медицина обяснява на майките какво трябва и не трябва да правят при различни инциденти. Има и семинар за психоемоционалните особености на децата, допълва д-р Маждракова. Курсовете се провеждат два-три пъти в годината и продължават два месеца.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -