петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМигрена и световъртеж - симптоми при чувствителност към глутена

Мигрена и световъртеж – симптоми при чувствителност към глутена

За непоносимост и чувствителност към глутена напоследък се говори все повече. Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнените храни пшеница, ръж, ечемик и овес. Трябва ли да се въздържаме от продукти с глутен и кога? В най-тежките случаи става дума за заболяването цьолиакия.

Цьолиакията е автоимунно, хронично възпалително заболяване, казва д-р Ирена Маждракова, специалист по класическа хомеопатия и шуслеров терапевт от център „Хела“ в София. Среща се и при деца, и при възрастни. Заради автоимунния характер и уврежданията на тънкото черво при нея, някои специалисти причисляват цьолиакията към групата на т.нар. алергични ентерити (възпалителни заболявания на тънкото черво).
По-коварна е т. нар. „чувствителност към глутена“ („non-celiac gluten sensitivity“), защото е трудна за откриване. Мнозина от нас живеят, без дори да подозират, че имат подобно заболяване. При него симптомите са подобни като при цьолиакията, макар че липсват тежките здравословни проблеми като нарушаване на функцията на тънкото черво например.

Какво е „чувствителност към глутена“? д-р Ирена Маждракова

Такива хора ще получат отрицателен резултат за цьолиакия при кръвен тест, няма да наблюдават същите чревни нарушения като при класическата проява на болестта. Но това състояние не бива да се подценява, защото вече има различни проучвания, че може да е ранна проява и предшестваща степен на някои много сериозни автоимунни заболявания (тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колит, псориазис), посочва д-р Маждракова (на снимката).

Какви сигнали дава тялото при чувствителност към продукти, съдържащи пшеница и глутен? „Някои са сходни като при цьолиакията – газове, подуване на корема, диария или запек. Но при хората с чувствителност към глутена преобладават редица симптоми, които не са свързани с червата: главоболие, „замъглено“ съзнание, болки в ставите, изтръпване на краката, ръцете или пръстите; неврологични симптоми като световъртеж или загуба на равновесие; хормонални дисбаланси като предменструален синдром или неизяснен стерилитет; мигрена; диагноза на хроничната умора или фибромиалгия, с невъзможност конвенционалната медицина да посочи причината за умората или болката. Симптомите обикновено се появяват часове или дни след приемането на глутена“, разказва д-р Маждракова.

Тези състояния се откриват рядко и трудно, защото за медицината има още много неизвестни в целия процес. Докато за цьолиакията вече е доказано, че е свързана с други автоимунни заболявания и неврологични оплаквания (като главоболия и периферна невропатия), все още много малко се знае какво точно се случва при хората, които са чувствителни към глутен. Известно е само, че настъпва подобрение на симптомите при преминаването на пациента на безглутенова диета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какви може да са причините за главоболието? 
Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите! 
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване 

Златни правила при храносмилателни смущения:

  • Не бива да се смесват много различни видове храни, когато сядаме на масата
  • Добре е да се избягват тестените и захарните изделия, да се ограничава максимално употребата на консервираните храни.
  • Плодовете и млякото да се консумират отделно от другите храни – т.е. като междинни закуски.
  • Всеки ден включвайте в менюто си фибри, сурови плодове и зеленчуци.

Ако след спазването на всички тези правила проблемите ви (газове, подуване, болезнени колики, колит, главоболия и т.н.) продължават, трябва да се замислите за безглутенова диета, съставена от специалист, за да се установи дали не страдате от чувствителност към глутена. Единственото лечение на глутеновата непоносимост е стриктната диета

Спазването й може в началото да бъде обезкуражаващо, но с малко изобретателност всеки може да си сготви вкусни безглутенови ястия. Глутенът се съдържа в пшеницата, ечемик, овес и ръж. Бъдете обаче внимателни за наличието му и в други храни като сладкарски изделия, салами, дресинги и други подправки, малцови и зърнени напитки, соево мляко, яйчен крем на прах, пудра захар, бира, лекарства и т.н.

Въпреки тези ограничения, можете да ядете хляб и паста от безглутенови брашна, картофи, ориз, соя, бобено брашно, нахутено брашно, елда и елдено брашно, просо. Месото, рибата, плодовете и зеленчуците са естествени безглутенови храни и за тях няма никакви ограничения. Други алтернативи са леща, кафяв ориз, киноа, царевично, картофено и бадемово брашно, царевично нишесте, амарант и др.

„Редица симптоми, свързани с непоносимостта към глутен, могат да бъдат повлияни с шуслерова терапия – споделя опита си хомеопатът. – Минералните соли заемат много важно място в комплексното лечение на заболяването. Първо се отчитат водещите симптоми при всеки отделен пациент. А ето кои соли могат да се използват за най-често срещаните проблеми при това заболяване: шуслерова сол №3 железен фосфат повлиява анемията. При чести диарийни изхождания е много важно да се балансира солевият състав в организма, защото минералният дефицит отслабва имунната система, нарушава хормоналния баланс и забавя метаболизма. Натрупват се кисели продукти на обмяната и организмът се задръства от токсини. Образно казано, когато включим правилните шуслерови соли, те почистват клетките отвътре и подобряват тяхната дейност. Заедно с диетата те са едни от важните стъпки в терапията при това заболяване. Шуслерова сол №8 повлиява пенести, воднисти изпражнения, №9 – диария след прием на мазни храни, №7 е за болките в корема. Възпалението на червата, придружено с гадене и повръщане, се облекчава със солите с номера 3, 4, 6. Газовете и подуването се лекуват с №9 и №10″, съветва д-р Маждракова.

Жена с хашимото отслабнала 24 кг

В практиката си тя наблюдава интересни случаи на подобряване на състоянието на пациента при преминаване към безглутеново хранене. Един от тях е свързан и със заболяването тиреоидит на Хашимото, от което по-често са засегнати жените. Пациентка на д-р Маждракова била с наднормено тегло и болки в ставите. Потърсила помощ от хомеопат заради многобройни оплаквания, сред които подуване и коликообразни болки в червата след всяко ядене, редуване на запек с разстройство, невъзможност да смъкне килограми дори с диети. Начинът й на хранене подсказвал възможна глутенова чувствителност, затова се наложило да премине на строга диета – без глутен и без млечни храни, за да се отрази добре и на основното й заболяване тиреоидита на Хашимото. Терапията включвала единични дози хомеопатично лекарство, шуслерови соли с номера 4, 6, 9, а по-късно и 10. Безглутеновата диета продължила 8 месеца и в резултат жената се почувствала много по-добре, газовете и подуванията изчезнали, болките в корема намалели. Разликата спрямо преди била огромна – пациентката отслабнала 24 кг и задържала трайно новото си тегло, а статусът на щитовидната жлеза чувствително се подобрил. „Но най-важното във всяко едно лечение – подчертава д-р Маждракова, – е силната мотивация на пациента. Първата и най-важна стъпка в едно лечение е да поискаме да бъдем здрави.“

Чувствителността към глутена (non-celiac gluten sensitivity) се диагностицира чрез процес на елиминация. Експертите препоръчват първо да се направят кръвни тестове за алергия към пшеница и за цьолиакия. Ако и двете изследвания са отрицателни, лекарят може да препоръча преминаване към безглутенова диета. Ако симптомите се повлияят положително с новия начин на хранене, то тогава вероятно става въпрос за чувствителност към глутена. Много е важно квалифициран лекар да наблюдава целия процес, за да се избегне опасността пациентите да се диагностицират сами и да се намали вероятността за появата на плацебо ефект по време на диетата.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -