четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКожата на лицето увисва, защото с годините костите се стопяват

Кожата на лицето увисва, защото с годините костите се стопяват

С напредването на годините кожата на лицето се отпуска и много жени са готови да плащат за скъпи кремове, които да подобрят състоянието й. Само че това решава проблема частично. Причината е, че кожата се отпуска още и защото лицевите кости се стопяват, казва д-р Анастасия Миланова, дерматолог в София.

За всяко младо лице е характерно да бъде заоблено, с равномерно разпределена подкожна тъкан и равномерно разпределен тен. С течение на времето тази заобленост и равномерно преливане на тъканите намаляват, и лицето хлътва, провисва, изглежда уморено. Процесът на стареене засяга всеки слой на лицевата анатомия, като започва от лицевите кости. Лицевият скелет се променя драматично и това оказва огромно влияние върху външността на човека, посочва д-р Миланова. Областите, които са силно предразположени към резорбция (стопяване), са горния вътрешен и долния външен ъгъл на очната орбита, горната челюст (включително и тази част към носа), както и определени части от долната челюст. Това смаляване на лицевите кости оказва значително влияние върху надлежащите меки тъкани.

Как лицевите кости и тъканите около тях се променят с годините

„Например, в средната част на лицето, в областта на скулите, резорбцията на горната челюст води до изпъкване на „слъзната падина“, както и на назолабиалните гънки. Основните поддържащи лигаменти, които закрепят меките тъкани (кожа, мастна тъкан и мускули) към горната челюст се изместват назад. Те дърпат кожата на лицето навътре и така се появява вдлъбнатина в средата на всяка лицева половина, която обикновено не се вижда при млад човек. Някои пациенти имат вроден дефицит на лицевите кости. Тогава при тях може да започне преждевременно стареене. Освен лицевите кости, с времето се променят всички останали тъкани. Поддържащите лигаменти отслабват и се отпускат. Свободните пространства между тях, които позволяват приплъзването на меките тъкани във връзка с мимиките, се уголемяват и издуват. За разлика от скелетните и дъвкателните, мимическите мускули на лицето нямат дегенерационни промени, вероятно поради непрестанната си дейност. Такъв пример е околоочният мускул, който хистологично не показва промяна с времето. За разлика от него мускулът на горната устна атрофира и изтънява с възрастта. Мастната тъкан в подкожието може да се измести от едно отделение в друго, да атрофира или хипертрофира, а кожата изтънява, релефът се заглажда, губи своята еластичност. Дермата губи своя капацитет да резистира на постоянното мускулно дърпане и тези линии се гравират върху кожата дори в момент на покой“, пояснява дерматологът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Каква е разликата между химични и физични филтри в кремовете за слънце 
При атопичен дерматит често липсват калий и натрий 
Храните, с които оставаме млади по-дълго 
Зехтин и вана с морска сол за свежа кожа в студа 

Битката с времето не е загубена

Има доста неща, които можем да направим, за да отложим признаците на стареене по лицето, уверява д-р Миланова. За да изглежда добре човек за по-дълго време, е необходимо да полага комплекси грижи за всичките пет слоя на лицето. За горните четири слоя (кожа, подкожна тъкан, мускули и поддържащи лигаменти) естетичната медицина предлага различни ефективни решения. За петия слой (лицевите кости), както и за четвъртия (поддържащите лигаменти) грижата се допълва с прием на различни хранителни добавки, които да забавят процеса на стареене.

Разбира се, всички тези грижи се нареждат след най-важните и ежедневни навици. Добрата храна, достатъчно вода, умерено движение и психично равновесие са от ключово значение за запазване на младежкия вид. Външните грижи и противостареещите процедури са насочени към меките тъкани – кожна, мастна тъкан и мускули.

Ако кожата се стегне, но резорбцията на скелета продължава, пациентът няма да придобие младежки вид, защото очните орбити стават по-широки и това води до хлътване на очните ябълки. Костите в средата на лицето като вежди, нос и горна челюст също се свиват. Тези промени водят до спадане на веждите, образуване на гънки близо до очите и бръчки тип „пачи крак“. Размерът на долната челюст също се свива, което води до по-слаба проекция на брадичката и скъсяване на долната трета на лицето. Измененията започват да се визуализират при хора в средна възраст. Но много често хора на средна възраст, въпреки резорбцията на костите, изглеждат с по-едри лица в сравнение с тяхната младост, поради промяна в пропорциите на лицето – долната трета става по-едра от средната трета.

12 минерала за лицевите кости

Костите са минералните депа на организма и са изградени от поне 12 минерала, включително и калций (калций, калий, магнезий, манган, силиций, желязо, цинк, селен, бор, фосфор, сяра, хром) и ние се нуждаем от всички тях в подходящите пропорции, с цел да имаме здрави кости и здрав метаболизъм. Затова комбинация от разредени минерали, които организмът веднага да възприеме, може да забави този процес. Такива са Шуслеровите соли. Всяка една сол от общо дванадесет на брой, е комбинация от два минерала. Те имат лечебни свойства, които не се наблюдават при минералите поотделно. Например No1 Калциум флуоратум поддържа еластичността на тъканите и намаляването на съединението в клетките на организма, води до намаляване на тяхната активност. Така се нарушава абсорбцията на веществата, появяват се втвърдяване и отток в тъканите. Тази сол е важна за четвъртия лицев слой (поддържащите лигаменти).

Често препоръчвам на моите пациенти пълна реминерализация със Шуслерови соли като програма за профилактика на стареенето, казва д-р Миланова. Ето какво се прави: от понеделник до събота се приемат две таблетки три пъти дневно от дадена група соли. Например понеделник се приема натриевата група, което значи сутрин No8 по две таблетки, обяд No9 по две таблетки, вечер No10 по две таблетки. Вторник се приема желязото (No3) три пъти дневно по две таблетки, сряда калиевата група (No4, No5 и No6), четвъртък магнезия (No7), петък калциевата група (No1,No2 и No12), събота силицея (No11), а в неделя се почива.

Как да забавим стареенето на кожата

Стареенето на кожата е повлияно от генетика, фактори на външната среда (слънце и тютюнопушене), хормонални промени и метаболитни процеси. Въпреки че обусловеното от възрастта стареене на кожата ясно се разграничава от фотостареенето (свързано с прекомерното излагане на слънце), и двата процеса се свързват с повишеното ниво на кислородни радикали в кожата, увреждане на съединителната тъкан с намалена синтеза на про-колаген и намалена кожна циркулация. Ако пушим, трябва да спрем цигарите – пушенето може да ускори стареенето с 10 г. Фотопротекторите (слънцезащитни средства) пък са задължителни през лятото.

Може ли заложим на качествената медицинска козметика? Да, например в зряла възраст може да използваме серуми. По правило те съдържат лечебни съставки в по-високи концентрации (в сравнение с кремовете), което осигурява по-доброто им проникване в кожата. Те са с плътна течна консистенция и една-две капки обикновено са достатъчни за едно нанасяне. Това ги прави икономични и човек може да ги ползва дълго време. Ако е необходимо, върху тях може да се нанесе хидратиращ крем.

Много се говори и за кремовете с хиалуронова киселина. Няма проучвания, които да показват дали голямата й молекула преминава през епидермиса на кожата, но поставена инжекционно като мезотерапия нейният ефект е безспорен. Повишеното ниво на кислородни радикали в кожата и намалената работа на антиоксидантните ензими допринасят съществено за процеса на стареене. Затова кремовете и серумите с антиоксиданти са подходящи за всяка кожа – с зелен чай, коензим Q10, екстракт от гроздови семена, екстракт от нар, жен шен, джинджифил, босилек, лутеин и ликопен.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -