сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво да правим, ако ни боли при промяна на времето

Какво да правим, ако ни боли при промяна на времето

Много хора се оплакват, че не се чувстват добре при рязка промяна на времето, особено при буря и дъжд. Имат главоболие. Пациенти с мигрена пък често получават тежки пристъпи. Ако сте склонни към такава реакция, добре е да имате подръка Шуслерова сол №7, съветва д-р Искра Капинчева, специалист по хомеопатия и Шуслерова терапия от Варна. Тя помага за отпускане на нервите. Усетите ли, че главата ви стяга, разтваряте в чаша топла вода 10 табл. и пиете бавно на малки глътки.

При захлаждане с влага и дъжд се обаждат и стари травми, болка от ревматизъм или артрит. Обяснението: Атмосферното налягане пада, а с него и нивото на течностите в организма. Нервните окончания стават по-чувствителни и по-лесно се подуват, дразнят по-лесно ставите, пояснява д-р Капинчева. Тя препоръчва комбинация от Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз №3, №8 и №9 (по 2 табл. от всяка, 3 пъти дневно) и хомеопатия – Рус токсикодендрон D6 или Бриония D6. Студено време, сух въздух или влага могат да се активират още сезонни алергии и астма. При алергичен ринит се вземат соли – №2, 3 и 8 (по 2 табл. три пъти дневно). При астматичен пристъп пък ще помогне сол №7.

Профилактиката срещу есенни вируси започва отсега

Ако в края на лятото се чувстваме уморени и често боледуваме, трябва да потърсим причината, съветва д-р Искра Капинчева. Важно е да познаваме собствения си организъм и емоционалност, като редуваме труда с почивката според индивидуалните особености. Работата не е само стрес – тя носи доходи, радост, удовлетворение, полезни контакти с хората, личностно развитие, подчертава лекарката.
Забавленията също трябва да са с мярка. Последиците от бурни партита са недоспиване, преяждане, повечко алкохол и цигари. Има реклами, които погрешно внушават на хората, че могат спокойно да прекалят с алкохола, стига след това да пият съответното хапче, казва д-р Капинчева. Организмът помни всички „злини“, които му причиняваме. По-добре е изобщо да не се стига до крайности. Но ако сме прекалили, има начин да си помогнем.

„Привърженик съм на природните и щадящи терапии. Практикувам хомеопатия вече 20 г., а последните години и Шуслерова терапия. Хомеопатията е лечебна наука, доказала се през последните два века. Чрез нея подобряваме здравето си на физическо, емоционално и умствено ниво. Науката си има свои точно определени принципи и затова е важно лекар хомеопат индивидуално да подбере нужното лекарство. В аптечната мрежа вече има избор на хомеопатични средства, които са и в десетични (D) разреждания. Това разреждане е подходящо за самолечение. Терапията на д-р Вилхелм Шуслер с минерални соли вече набра огромна популярност у нас. Действа на клетъчно ниво. Балансират минералите в нашия организъм, като по този начин подобряват здравето и лекуват”, обяснява д-р Капинчева.

Ето и рецепта за по-лек преход към есента: Сол №5 е чудесна за нервите и сърцето (сутрин по 5 табл.). Магнезиевата сол №7 спомага за спокоен и дълбок сън. Сега е моментът и за профилактика за вирусните инфекции, особено ако става дума за често боледуващите деца, посещаващи детска градина, хронично болни и стари хора. Ето подходящата комбинация: №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №7 магнезиев фосфат.

Бърза помощ с хомеопатия по време на пътуване

С хомеопатия може бързо да си помогнем по време на пътуване и почивка: Аконит D6 на 30 мин. по 10 глобули се взема при внезапно покачване на висока температура със зачервена суха кожа; Беладона D6 – при остро настъпила висока температура с променливи стойности, зачервена и изпотена кожа; Апис мелифика D6 – при слънчево изгаряне с розова пареща кожа. При остри състояния дозировката им е през 30-60 мин. по 10 глобули.

Стомашните проблеми също могат да развалят отпуската. При съмнение в храната и първи симптоми на стомашен дискомфорт – гадене, повръщане и разстройство, е добре да се приема Окубака D6 на 2 часа по 10 глобули (до 4 пъти дневно). Друга неприятност са комари и насекоми, които хапят и жилят. Сърбежът и възпалението минават по-бързо, ако в походната аптечка имаме Ледум D6 – при ухапвания от комари и други насекоми, и Апис D30 – при ухапвания от пчели и оси. Може и комбинация от Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 и №8 по 2 таблетки на 2 часа.

За да няма мускулна треска след тренировка, се вземат солите №3 железен фосфат и №9 натриев фосфат (2 табл. три пъти дневно). Помага и хомеопатичния препарат Арника D30 (2 х 10 глобули, 3-5 дни). Той предотвратява и неразположение при продължително пътуване с кола, самолет или поход в планината. Ако имате проблем с вените, добавете и Хамамелис D6 (3 х 10 глобули дневно).

Ядем и „с очите“

Еднообразното хранене води до проблеми в обмяната и други здравословни неволи, подчертава д-р Капинчева. Дори да избираме правилните продукти, трябва да отделяме време, за да се насладим на храната. Подредете красива маса, изключете телевизора, радвайте се на компанията на семейството. Дори да хапваме само филийка хляб със сирене, нека отделим нужното внимание и тя ще бъде най-полезната храна за нас.

С примера си възпитаваме децата. Създайте режим на малките. Повтарящите се часове на храна, сън и бодърстване създават динамичен стереотип. Децата се спокойни и майката също се чувства по-добре, пояснява лекарката. Всекидневието на повечето хора е доста натоварено, но въпреки това нека се опитаме да въведем и в нашия живот режим на труд и почивка, на сън и хранене. Тогава изразходваме най-малко енергия и се чувстваме спокойни. Ако в този режим вмъкнем според възможностите си и физически упражнения, всичко се нарежда много добре.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -