четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата

Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата

Бум на херпеси по лицето, главно по устните, наблюдавам през последните дни у пациентите, които търсят помощ в аптеката, казва Антон Вълев, магистър-фармацевт и председател на Националната аптечна камара. Причините според него са няколко. Ядем главно храни, които не са пресни, храненето е еднообразно, ограничава се постъпването на витамини и минерали в организма. През зимата циркулират и повече вируси.

Ако човекът е боледувал няколко пъти, имунитетът отслабва и това активира дремещите в организма херпесни вируси. Тази година след грипната вълна той наблюдавал сериозни поражения върху очите. Налагало се сериозно лечение, за да се спаси зрението. При херпеса в окото има риск от сраствания, които водят до загуба на зрение, посочва Вълев (на снимката долу). Вирусът, който засяга окото, е от вида симплекс. Херпес зостер е друг негов „събрат“, който се среща по-рядко, но е и по-болезнен. Появява се с обриви по меките части на тялото.

Рибено масло от акула укрепва отбранителните сили

Има доста неща, които всеки човек може сам да направи срещу активирането на вирусите, отбелязва фармацевтът. Първо – да излизат по-често навън, дори при студено време. При сух студ въздухът е чист и свеж, има повече кислород и ниска концентрация на вируси и бактерии. Час разходка дневно стимулира нормалното циркулиране на кръвта и лимфата, където са имунните клетки. Вечер препоръчвам контрастни душове с топло и студено, това също стимулира кръвообращението. През зимата незаменимо е рибеното масло – то съдържа достатъчно от витамините A и D, както и ненаситени мастни киселини, допълва фармацевтът. Те са важни за имунитета, подсилват организма и се отразяват много благотворно на пациентите с херпес. Най-добре е да вземаме не обикновеното рибено масло от треска, а от акула. То се прави от черния дроб на хищника и притежава мощни имунологични свойства. За укрепване на отбранителните сили маслото от акула може да се комбинира с шуслерова терапия.

„При херпес симплекс препоръчвам шуслерова сол номер 8 (натриум хлоратум). Понеже става въпрос за възпаление на нервната система, даваме също така сол номер 5 (калиум фосфорикум), а за имунитета – номер 2 (Калциум фосфорикум). Също така при възпалението е подходяща сол номер 3 (ферум фосфорикум). След като отмине херпесът препоръчваме комбинация от солите с номера 1 (калциум флуоратум), 2 и 11 (силицея)“, пояснява Антон Вълев. Сол 1 и 11 се отразяват добре на кожата, но и на нервната система – закото те са с общ произход в организма (ендодерма и ектодерма). Това винаги е важно съображение при назначаване на шуслерови соли – доколко различните тъкани имат сходен произход. Не е нужно солите да се приемат в промишлени количества, допълва той. В острата фаза сол 3 може да се взема и на всеки час, но след това и две таблетки дневно са достатъчни. Антон Вълев

Добре е всяка таблетка да се взема с отделен прием, единичните сигнали често са по-смислени. Има и изключения – например шуслеровата седмица. Например при възпалителен процес често има крампи и спазми. Тогава може да се разтворят 7-10 таблетки от сол номер 7 (магнезиум фосфорикум) в гореща вода и да се пият на бавни глътки. Целта е в организма да постъпи силен стимул, понеже крампата е мощен сигнал на загуба на калций в мускулното влакно, а калцият се усвоява с помощта на магнезия.

Не е толкова важно да пием постоянно мултивитамини, а да се вземат подходящите добавки в точния момент, отбелязва фармацевтът. Пием ли антибиотик – трябва да се вземат витамин В комплекс и пробиотици. В началната фаза когато усетим, че започва хремата, е подходящо да се вземат шуслеровите соли номер 3 и номер 8 (натриум хлоратум), а също витамин С и магнезий. Имам много пациенти, при които успешно заменихме добавките магнезий с магнезиевата шуслерова сол. Няма влошаване на терапията, като същевременно пациентите понасят много по-добре минерала. Освен това няма таблетки магнезий за деца и е много трудно да се даде правилната дозировка с обикновените препарати. Шуслеровата сол е разредена на принципа на хомеопатичните лекарства, затова няма никакъв риск от странични ефекти дори при най-малките.

Как сами да направим детоксикация на организма

Често се говори за детоксикация на организма, но кога тя е уместна и как можем сами да я направим? Нормално организмът има много вътрешни механизми да се изчиства от отпадните на обмяната вещества, казва Вълев. Само че ние всекидневно го бомбардираме с химикали, консерванти и други непривични субстанции от околната среда. Ядем храни, за които има данни, че са генномодифицирани. Организмът ни еволюционно не е пригоден към тях. Дишаме замърсен въздух плюс всекидневния стрес, който обърква вътрешните ни системи. През зимата по-често се случва да пием медикаменти. Организмът трябва да преработи и изхвърли тези вещества, но компенсаторните ни механизми се задъхват.

Можем да си помогнем с подходяща програма. Тя включва комплекса за детоксикация с шуслерови соли (комбинация от солите 6, 9 и 10), който се прилага две седмици. „Имах пациент с ортопедичен проблем и лека депресия, защото не знаеше дали ще успее да се справи с проблема. Препоръчах детоксикационната програма. След две седмици дойде с коренно променен цвят на лицето. Втори пример – малко момиче на 4 г. с рецидивиращи алергии. След курса със соли майката се похвали, че кожните проблеми са изчезнали“, разказва Вълев.

Правилното хранене – 4-5 пъти дневно с много зелени салати

Добре е да се храним 4-5 пъти дневно с по-малки порции и изнасяне на тежестта в първата част на деня. А работещият човек прави обратното – вечерта се наяжда основно за целия ден. Вместо да превключи на почивка и възстановяване, организмът трябва да храносмила. В менюто се включват повече зелени салати, като последното хранене за деня е само салата. Добре е да консумират натурални растителни масла – зехтин или ленено масло. Те балансират енергийната консумация и доставят ненаситените мастни киселини, свързани със синтеза на холестерола, пояснява Вълев. Освен това регулират дейността на мастоцитите, които пък влияят върху обмяната на захарта. Затова тези мазнини са много полезни и при хора на инсулин. Хранене, малко повече движение плюс обща реминерализация и пиене на малко повече вода водят до дренаж на токсините. Ако към програмата се добавят контрастни душове и разходка на чист въздух, бързо ще влезем във форма за пролетта.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -